Innovatív hatékonyságjavítás kell az agrárium túléléséhez

Agro Napló
Elengedhetetlen a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése, vagyis a precíziós gazdálkodásra való áttérés az agrárium fejlődéséhez, az élelmiszeripar nemzetközi lemaradásának csökkentéséhez – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Ehhez persze megfelelő finanszírozás is kell, ebből pedig a bank is kivenné a részét: 2020-ra 20 százalékosra növelné részesedését az agrárfinanszírozási piacon.

Elengedhetetlen a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése, vagyis a precíziós gazdálkodásra való áttérés az agrárium fejlődéséhez, az élelmiszeripar nemzetközi lemaradásának csökkentéséhez – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Ehhez persze megfelelő finanszírozás is kell, ebből pedig a bank is kivenné a részét: 2020-ra 20 százalékosra növelné részesedését az agrárfinanszírozási piacon.

A magyar agráriumban a jelenleg felhalmozott forrásokat, a támogatásokból és a kedvező finanszírozási környezetből fakadó lehetőségeket egy jól tervezett, hosszú távú stabilitást, fejlődést ígérő gazdaságpolitikával lenne célszerű mobilizálni annak érdekében, hogy a költségcsökkentés, a hatékonyságnövelés érdekében tett beruházásokkal leküzdhető legyen az élelmiszergazdaság nemzetközi összevetésben jelentős lemaradása – hangsúlyozta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az OTP Bank hagyományos őszi Agrárhajó rendezvényén. 

Az elnök a meghívott mintegy 300 agrárvállalkozó előtt arról is beszélt, hogy ebben a pénzintézet is segíteni kívánja a hazai gazdálkodókat, ezért ennek érdekében újragondolták az OTP agrárfinanszírozási üzletágának működését, termékeiket és szolgáltatásaikat pedig igyekeznek mindenki számára hozzáférhetővé tenni egyéni ajánlatokkal, részt vesznek minden állami finanszírozási programban.

Az önálló Agrárágazati Igazgatóság elmúlt öt éves tevékenysége eredményeképp abszolút értékben több mint duplájára nőtt az itt kezelt hitelállomány, piaci részesedése pedig meghaladja a 18 százalékot. Hosszabb távon a cél az, hogy 2020-ra ezt 20 százalék fölé emeljék. Ennek érdekében a jövőben az őstermelőkre is nagyobb figyelmet fordítanak majd, egyszerűsítve a hitelbírálatukat.

Ahogyan eddig – például a Földet a gazdáknak programban, amihez 2015 decemberben elsőként csatlakozott az OTP, és idén év végéig több mint 30 milliárd forintnyi forrást folyósítanak –, úgy a jövőben is részt kívánnak venni az állami hitelprogramokban, lehetőség szerint. Az elnök megemlítette azt is, hogy növekedési hitelprogram forrásai azonban korlátozottak, ezért a bank szakemberei kidolgoztak egy saját forrású hitelkonstrukcióit, hogy a gazdálkodók továbbra is igénybe vehessenek kedvező kamatozású pénzügyi segítséget földvásárlásaikhoz.

A jövőben az OTP tervei szerint sokkal nagyobb figyelmet kap majd az uniós forrású beruházások finanszírozása, illetve az ebben érdekelt beruházók egyéb szolgáltatásokkal való támogatása. Ennek érdekében megkönnyítik a nyertes EU-pályázattal rendelkezők finanszírozáshoz jutását, és ezen belül a határok menti pályázatos, vagy egyéb beruházási lehetőségekre hívta fel a figyelmet, amelyek támogatása érdekében a leánybanki struktúra előnyeit kihasználva a határokon túl is bankon belüli szolgáltatást kínálnak az érintettek számára. Az uniós források nagy lehetőséget jelentenek a hazai agrárium számára, azonban a bank szakértői tapasztalatai szerint a kis- és középvállalkozóként működő gazdaságokat sokszor inkább elriasztja a pályázati kiírások bonyolult szövegezése, ezért a jövőben igyekeznek közérthető módon közvetíteni ezen lehetőségeket.

Több partner segítségével létrehozták az önálló OTP agrárhonlapot, amely reklámmentesen, kizárólag szakmai alapokon nyugvó gyűjtőportálként segíti majd a gazdálkodókat a tájékozódásban.  Csányi Sándor szerint a honlap igyekszik az elmúlt években felhalmozódott tapasztalatot, szakmai tudást megosztani a magyar agrárium szereplőivel. A pontosabb tervezést különböző kalkulátorok, a tájékozottságot elemzések, vélemények, pályázati és az agráriumot érintő egyéb hírek segítik, de a honlap látogatói kérhetik a Merkantil és az OTP Bank, a KITE, vagy akár a pályázatokban segítséget nyújtó OTP Hungaro-Projekt szakembereinek tanácsát is.

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!