A „Kismocskos” is megjelent a „gólyás falu” (Tiszagyulaháza) parcelláin (x)

Agro Napló
Több, mint 20 gyomfajt vételeztek fel a Bayer Farm tiszagyulaházai kísérleti parcellájának kezeletlen kontrolljában - tájékoztatott bennünket Nagy Lajos a BAYER fejlesztője.

Az elterjedt gyomok között megtalálható volt a parlagfű, a fehér libatop, amely a legnagyobb borításban volt jelen, valamint az egyszikűek közül uralkodott a kakaslábfű, illetve a most 1-3 leveles állapotban lévő Setaria fajok is megjelentek a területen. „Kismocskosnak” nevezte el korábban Szabó László Hajdu-Bihar megyei gyomszakértő a Hibiscus trionum-ot, ami az alattomosságáról kapta a nevét, mert a viszonylag vékony, ártatlannak tűnő pici gyomnövény fényes, viaszos leveleiről lepergeti a permetlevet, túlélve ezzel a posztemergens kezelést.

A „Kismocskos” (Hibiscus trionum)

Különlegességként említette Nagy Lajos a nem szokványos küllemű, disznóparéjfélék családjába tartozó kicsi, sima tapintású Amaranthus albust.

Amaranthus albus

Kihívás volt tehát a terület gyomirtása, de az ADENGO, a LAUDIS, a MONSOON OD, MONSOON active és az új Bayer készítmény a CAPRENO ismét bizonyította hatékonyságát!

Egyetlen gyom maradt csupán kukoricában, mégpedig egy árvakelésű dió, melyet a helyiek szerint a varjak hordják, de ennek héját nem tudták összeroppantani és elpottyantották a területen.

Árvakelésű dió kukoricában

A sikeres növényvédelmi kísérleteknek örült a terület gazdája Megyesi Elemér, aki fiaival és feleségével gazdálkodik Tiszagyulaházán mintegy 480 hektáron, s másodízben lett a Bayer Farm rendezvény házigazdája. Megtudtuk azt is, hogy miért hívják gólyás falunak Tiszagyulaházát. A mindössze 770 lakosú faluban ugyanis 36 gólyafészek van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!