Baranyai Agrár Találkozó a Szigetvári Takarék szervezésében (x)

Agro Napló
A Dél-Dunántúli régió meghatározó pénzintézete, a Szigetvári Takarék közel száz fő részvételével, az agrárium jeles képviselőinek előadásával egybekötve tartotta meg Agrár Találkozóját.


Osztrogonácz Gábor, a Szigetvári Takarék ügyvezető igazgatójának köszöntőjét követően a Találkozó Fórián Zoltán, a TakarékBank Zrt. vezető agrárszakértőjének előadásával kezdődött. 2015-ben az Év Agrárszakértője díjjal jutalmazott szakember többek közt a magyar gazdaságban kiaknázható lehetőségekről, az agrárium aktualitásairól, a 2016-os év gazdálkodási kihívásairól, trendjeiről és támogatásokról beszélt.

A későbbiekben az agrárium további jeles szakmai képviselői szóltak néhány szót az ágazatukról: Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a növénytermesztés kapcsán a termelők együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet, amely a piacon való sikeres fellépésnek, megjelenésnek a kulcsa.

Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület Hasznosítók Szövetségének elnöke a magyar akvakultúra ágazat sajátosságait ismertette. Szó esett többek közt az ágazat versenyképességéről, de aktuális kihívásairól is, úgy, mint az egyedülálló természeti értékek megőrzése, a tógazdák és a természetvédelem kapcsolatának megerősítése.

Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke kitért a termelőket segítő adóterhek csökkenésére, és annak hatásaira az ágazatban, de beszámolt a vágósertés felvásárlási árának drasztikus csökkenéséről is, amely 2011. óta nem mutatott ilyen alacsony értéket.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke kiemelte a kistermelők összefogásának jelentőségét, a magyar tejpiac védelmének szükségességét és a magyar tejfogyasztás fontosságát. Mélykuti szerint jó esély van arra, hogy a sertéshúshoz hasonlóan még az idei évben jelentősen csökkentsék a tej áfáját is.

Egy fenntartható gazdaságért

Fórián Zoltán  úgy véli, a hazai gazdáknak a fenntartható módon működő gazdálkodásra szükséges berendezkedniük, amely hosszú távú működést, és ezáltal megélhetést tesz lehetővé számukra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?