2024. május 25. szombat Orbán

AVHGA évértékelő sajtóbeszélgetés (x)

Agro Napló
Az Agrár-Vállakozási Hitelgarancia Alapítvány 2014. november 20-án évértékelő sajtóbeszélgetést tartott, dr. Herczegh András ügyvezető igazgató foglalta össze az alapítvány idei eredményeit, valamint ismertette a jövőbeli feladatokat és felhívta a figyelmet az ágazatban lévő kihívásokra. A sajtótájékoztatón dr. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a mezőgazdasági ágazat aktuális kilátásairól, finanszírozásáról beszélt. 

„Magyarország gazdasági növekedésében az elmúlt években és a jövőben is komoly szerep jut az élelmiszergazdaság számára. A növekvő teljesítmény mögött az ágazatban tevékenykedő vállalkozások, gazdálkodók munkája mellett fontos szerep jut a kormányzat belső és külső piaci értékesítési csatornák megerősítését szolgáló politikájának, a kiszámítható és mind célzottabb támogatás rendszernek és a gazdaság szereplőit segítő finanszírozási intézkedéseknek. A magyar mezőgazdaság képes tovább növelni teljesítményét, képes még több hozzáadott értéket előállítani” – mondta dr. Feldman Zsolt.

A jövőt illetően fontos információ, hogy a gazdálkodók számára 2015-ben terület alapú támogatásként 365 milliárd forint, piaci támogatások keretében 34 milliárd forint, tisztán nemzeti agrártámogatásként pedig 95 milliárd forint kifizetése várható, melyhez még pluszban járulnak hozzá a Vidékfejlesztési Program keretében tervezett kifizetések. 2020-ig 2500 milliárd forintnyi közvetlen támogatás és 1250 milliárd forintnyi vidékfejlesztési támogatás érkezik, melyekhez kapcsolódnak a „Több munkahelyet a mezőgazdaságba” program révén megnövekedett nemzeti támogatások. 

A pozitív jövőkép és a kedvezőbb hitelfinanszírozási környezet jele, hogy 2013-ban a mezőgazdasági beruházások értéke elérte a 258,6 milliárd forintot, 2014. első félévében pedig a 140,9 milliárd forintot.

A Földművelésügyi Minisztérium az elmúlt években – együttműködve az Agrár-Vállakozási Hitelgarancia Alapítvánnyal - komoly erőfeszítéseket tett az agrárágazat szereplői számára a finanszírozási környezet javítása érdekében. Többek között az Agrár Széchenyi Kártya elindítása, a Magyar Fejlesztési Bank kezelésében működtetett új és régebbi hitelprogramokhoz kapcsolódó kamattámogatás vagy éppen a 2013 második félévétől nyújtott kezességvállalási díjtámogatás a Növekedési Hitelprogram mellett komoly szerepet játszott az ágazat stabil finanszírozási hátterének biztosításában.

2009 óta csak a mezőgazdasági hitelállomány volt képes mintegy 20%-os növekedést elérni, a feldolgozóipar, az építőipar, a kereskedelmi és a szállítmányozási ágazat hitelállománya összességében csökkent. Ez a növekedés nagyban köszönhető az alapítvány tevékenységének. Ez idő alatt mind az alapítvány fennálló kötelezettségállománya, mind az ügyletszáma a kétszeresére nőtt, így 2014. szeptember végén a fennálló hitelállomány meghaladta a 155 milliárd forintot, az ügyletszám pedig a 10 ezret. A fennálló állomány 61%-a forgóeszköz hitel, míg 36,7% beruházási hitel.

„Nagyon fontos, hogy a gazdálkodók finanszírozási lehetőségeit bővítsük, mégpedig úgy, hogy a finanszírozás költségeit mérsékeljük. Célunk, hogy minél olcsóbban, minél többen jussanak hitelhez.” – hangsúlyozta dr. Herczegh András.

A kedvezményes készfizető kezesség az uniós szabályok szerint állami támogatásnak minősül, ezért a finanszírozáshoz kapcsolódó kezességet abban az esetben lehet alacsony díjon biztosítani, ha létezik olyan jogcím, ami alapján a vállalkozás jogosult támogatást igénybe venni. Speciális támogatási szabályok érvényesek az agráriumra, amelyek szigorúbbak, mint a többi ágazatra vonatkozó feltételek. Az agrár csekély összegű (de minimis) támogatási keret 15 000 euró, míg az általános célú de minimis támogatás 200 000 euró.  Az AVHGA egyedülálló módon jogi formájának köszönhetően, kizárólag saját kockázatra, állami támogatás nélkül is tud kedvező díjat biztosítani. Az alapítványi támogatásnak minősülő kezesség segítséget jelenthet az agrár de minimis keret kimerülése esetén, vagy pályázati, vissza nem térítendő támogatásoknál a maximális támogatásintenzitás elérése esetén, illetve exportügyletek esetében is.

Az alapítványi támogatásnak minősülő kezesség a 2,5%-os kamatmaximumot meghatározó MNB Növekedési Hitelprogram keretében felvett hitelekhez is nyújtható. A Növekedési Hitelprogram esetében különösen fontos az alacsony kezességi díj, a 2,5%-os kamat maximum miatt. Az alapítvány kedvezményes kezességi díja a legmagasabb, 80% készfizető vállalás mellett is mindössze 0,3% beruházási hitelek esetén.

A Növekedési Hitelprogram igazi áttörést jelentett a mezőgazdaság finanszírozásában, hiszen tavaly június óta összesen 240 milliárd forint hitel került az ágazatba, amelyből az alapítvány 55 milliárd forint hitelt garantált. A mezőgazdaság részesedése a program két szakaszában 21%. A hitelprogram azért is sikeres a gazdálkodók körében, mert nem minősül támogatásnak, hasonlóan az alapítványi kezességi támogatáshoz.

A kimagasló eredményhez hozzájárul, hogy az alapítvány gyorsan és rugalmasan, a legkülönbözőbb banki és takarékszövetkezeti igényekhez alkalmazkodva kezeli a Növekedési Hitelprogramhoz kapcsolódó ügyeket, ezért a nagyok mellett sok kisebb bank is igényli az alapítvány kezességét. Míg az NHP egészét tekintve 59% a beruházási hitelek aránya, az AVHGA által garantált NHP hitelek közül 74% beruházási hitel.

„Felmértük, hogy az alapítvány a kezességével évente 30 000 munkahely teremtéséhez és megőrzéséhez járul hozzá. Küldetésünkből adódóan a mikrovállalkozások külön odafigyelésben részesülnek, ebben a szegmensben 2012 óta több mint 50%-os növekedés történt.” – mondta az ügyvezető. Az alapítvány kezessége segítségével 2013-ban megőrzött és teremtett munkahelyek több mint fele, 28 000 munkahely az ország mezőgazdaságilag aktívabb, emellett jelentős vidékfejlesztési potenciállal rendelkező keleti feléhez kötődik.

Végezetül az ügyvezető az alapítvány előtt álló feladatokat foglalta össze. Évek óta érzékelhető az a tendencia, hogy a mezőgazdasági beruházások alakulása nagyban függ a támogatási források rendelkezésre állásától. A beruházások várhatóan az új vidékfejlesztési pályázatok meghirdetését követően fognak újabb lendületet kapni 2015 második felében.

További fontos feladat a mikrovállalkozások és őstermelők segítése, az alapítványi ügyfélállomány 85%-a ebből a körből kerül ki. Támogatásukat az alapítvány továbbra is kiemelten kezeli, azonban most olyan konstrukciók kialakítása kezdődött meg, amely keretében egyszerűsített hitel és kezesség bírálattal, rendkívül gyors eljárással teszik lehetővé a hitelhez jutásukat.

Mindemellett fel kell készülni arra, hogy a területalapú támogatások rendszerének átalakítása nyomán a nagyobb gazdaságok körében is nőhet az igény az alapítvány kezességére. „Eddig nem volt szükségük garanciára, hiszen anélkül is hitelképesek voltak, de számítunk arra, hogy közülük is többen igénylik majd közreműködésünket a kedvező feltételekkel történő hitelszerződések megkötéséhez.”- mondta Herczegh András. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

Nem épül fel az óriási tojófarm

Nem épül fel az óriási tojófarm

Termelői összefogással és a helyiek közreműködésével derítették fel és akadályozták meg azokat a nagy ívű, német befektető által tervezett beruházások...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?