Axiál Gyakorlati Akadémia - A felhasználók tapasztalataival

Agro Napló
Nagyszabású bemutató, a teljes kínálatot felsorakoztató rendezvény részesei lehettek azok a gazdálkodók, akik az Axiál Gyakorlati Akadémia elnevezésû eseményen tiszteletüket tették. A programon a telepi technológiák és a szálastakarmány betakarítás gépei mellett az állattenyésztéshez kapcsolódó növénytermesztés gépeinek bemutatására került sor.  


 

Nagyításhoz katt a képre

 

Összességében a rendezőség mintegy 30 gépet és gépkapcsolatot mutatott be, amelyekből nyolcra fókuszálunk, és azokat a felhasználók tapasztalataira támaszkodva igyekszünk röviden bemutatni.

 

Annaburger HTS 16.04

Az Axiál Gyakorlati Akadémia bemutatón számos Annaburger eszköz (silószállító, trágyaszóró, szippantókocsi stb.) szerepelt. Költő Aladár gazdaságában két Annaburger HTS 16.04-es 10 t teherbírású trágyaszóró is dolgozik. A turai székhelyû vállalkozásban 3000 hektáron végeznek szántóföldi növénytermesztést, amely mellett egy mintegy 600 darabos tejelőszarvasmarha-állománnyal is rendelkeznek. Az éves szinten 10–15 ezer tonna felhalmozott szerves trágyát többek közt az Annaburger trágyaszórók segítségével juttatják ki – tudtuk meg a mûszaki főmérnöktől. Megelégedettségüket a meghibásodásmentes üzemeltetésnek tudja be.

 


 

Munkára felkészített 16.04-es trágyaszóró

 

 

Berthoud Tracker S DPT 3200/24 AX



A növényvédelem eszközei közül összesen hármat mutattak be, ám az állógépek között is fellelhető volt egy-egy darab, többek közt a Berthoud Tracker S DPT 3200/24 AX szántóföldi permetező. Rigó András gazdaságában az említett géppel oldják meg a vegyszeres kezelést. A 350 ha saját területen, valamint közel 700 ha-on szolgáltatást végző gazdálkodó korábban egy jóval kisebb teljesítményû, 12 méter keretszélességû permetezőt használt, amellyel már ezt a területnagyságot nem lehetett optimálisan lefedni. A 24 méter keretszélességû új permetező megvásárlásában döntő szerepet játszott, hogy meglévő gépparkjának 90%-a az Axiáltól származik, illetve az, hogy a környékbeli gazdaság már rendelkezik egy ilyen típussal. A Tracker jellemzője, hogy rugózott híddal szerelt, amely lehetővé teszi a nagy, 14–18 km/h munkasebességet. További előnye a takarékosság, ami mind a vegyszerfelhasználásban, mind pedig a ráfordított munkaidőben megmutatkozik. Utóbbira egy 40 ha-os táblán mért eredményt hozott fel példaként, amelyben a korábbi gépükkel nagyjából fél nap alatt, míg a jelenlegivel 3–4 óra alatt végzik el ugyanazt a feladatot.

 

CLAAS Variant 360 RC Pro

Második szezonja után is teljes megelégedettséggel beszél Győrig Zoltán a rábcakapi gazdaságban üzemelő CLAAS Variant 360 RC Pro körbálázóról. A 130 darabos tejelő szarvasmarha állomány mellett 170 ha területen folytatnak szántóföldi növénytermesztést, de további 100 ha réttel is rendelkeznek. Korábbi bálázójuk már nem felelt meg elvárásaiknak, így új eszköz beszerzésére volt szüksége. A német gyártó kínálatából már egy kasza és egy rendterítő is a gépparkjuk részét képezi, így esett a választásuk a 2,1 m-es rendfelszedővel szerelt hevederes bálázóra. Éves szinten mintegy 7–8 ezer bálát készítenek: szalma, illetve szénabálából 150 cm átmérőjû, 250–350 kg közötti méretûeket, míg a szenázsbálából 500–800 kg-osakat. Az üzemeltetéshez egy 150 LE-s erőgépet használnak, de egy 100 LE teljesítményû traktor is elegendő egyébként, ha nincs rajta szecskázó.

 

Fendt 933 SCR



Az erőgépek közül a bemutató legerősebb traktora a 330 LE maximális teljesítményû (ECE R24) Fendt 933 SCR volt, amelyből egy már 11 hónapja teljesít szolgálatot a Karádi Mg. Zrt.-nél – tudtuk meg Ifj. Mondok Józseftől. Az 1800 hektáros gazdaságra jellemzőek a lejtős területek, így döntésüknél befolyásoló tényező volt a nagy teljesítmény megléte. Választásuk nem volt véletlen, hiszen mint kiderült, a Manax Kft. jóvoltából egy korábbi 933-as típus végzett szolgáltatást a gazdaságban, így már a saját traktoruk esetében számoltak az ergonómiai megoldásokkal és a kedvező hajtóanyag-felhasználással. Különbség a két erőgép között, hogy míg a szolgáltatást végző hagyományos motorral szerelt, addig a megvásárolt már az SCR technológia segítségével teljesíti a füstgáz-kibocsátási normákat. A megvásárolt Fendt 10%-kal kevesebb üzemanyagot hasznosít a hagyományos 933-ashoz képest, míg a korábbi erőgéphez képest ez a szám 35–40%. A mért adatok alapján szántásban 18 l/ha, kultivátorozásnál 7,7 l/ha üzemanyag-felhasználást rögzítettek. Választásukkor figyelembe vették továbbá a szervizhátteret és az alkatrészellátást is.

 

Horsch Tiger 4 AS vontatott szántóföldi kultivátor



Elsősorban a szántás kiváltására használjuk a Horsch Tiger 4 AS vontatott szántóföldi kultivátort – meséli a Lajtamag Kft. termelésvezetője, Csomor Zsolt. A német mezőgépgyár több évtizedes fejlesztői munkájának eredményeként hazájában és a világ számos országában mára a csökkentett menetszámú, környezetbarát talajmûvelés trenddiktáló gépgyártójává nőtte ki magát. Az ekével ellentétben egészen nagy szalmamennyiségeket tud gond nélkül egyszeri munkamenetben egyenletesen bedolgozni. A 4 méteres munkaeszköz üzemeltetéséhez a forgalmazói adatok alapján minimum egy 240 LE teljesítményû erőgép szükséges, amit a mosonmagyaróvári gazdaság egy 310 LE-s változattal old meg.

 

Landini Powermondial 115 Top



A kisebb, 100–120 LE motorteljesítmény szegmenset lefedő Landini Powermondial traktorcsalád középső, 115-ös típusjelû traktorjából három is teljesít szolgálatot a Nágocsi Mg. Zrt.-nél, mind a kezelők, mind pedig a vezetőség megelégedésére. A kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó cég a korábban használt MTZ-k kiváltására keresett megoldást – tudtuk meg Szunyogh László mûszaki vezetőtől. A trióból kettőt 3 éve, míg a fennmaradó egyet 1 évvel ezelőtt vásárolták. A beszerzésnél meghatározó tényező volt az ár-érték arány, valamint a kezelői kényelem. Nagy előrelépés a gép kabinja, amit a felsőbb kategóriákból, a 200 LE szériából emelt át a gyártó. Így kategóriájában az egyik legtágasabb és legcsendesebb munkakörnyezet várja a gépkezelőket, nem is beszélve a teljes értékû pótülésről és a klímaberendezésről. Az erőgépek a gazdaságban leginkább permetezési és szállítási feladatokat látnak el, de talajmunkában, illetve vetésben is alkalmazzák azokat.

 

 


 

Szunyogh László mûszaki vezető a megvásárolt Powermondial társaságában

 

 

Sulky X 44 WPB Stop and GO, Grégoire Besson Combimix 4SPM

Bács-Kiskun megyében a Febagró Zrt. mintegy 4500 ha (Dunaszentbenedek környékén 900 ha, Császártöltés környékén 800 ha, Felsőszentiván környékén 2500 ha) szántóterületet mûvel, amelyből 1700 ha-on őszi, 2200 ha-on tavaszi vetésû növényt, valamint további 300 hektáron lucernatermesztést végeznek. Lisz Roland, a társaság agronómusa kettő, az Axiál Gyakorlati Akadémián is bemutatott munkaeszközről szerzett tapasztalatát mesélte el. A termesztett növények tápanyag-utánpótlásában a Sulky X 44 WPB Stop and GO 4000 literes mûtrágyaszóró segédkezik. A Stop and Go elektronika automatikusan kezeli a tolózárakat: zárja ott, ahol már a szórás megtörtént, és nyitja ott, ahol arra szükség van. A mûködési elv hasonló a permetezőgép szórókeretének szakaszolásához. Az eszköz beépített mérleggel és Tribord 3D fülkéből vezérelhető táblaszéli szórásra alkalmas eszközzel szerelt. Az üzemeltetést egy 200 LE teljesítményû traktorral végzik, így területtől függően mintegy 100–200 ha napi teljesítményre képes. További előnyként a menetszám és töltési idő csökkenését, valamint az 5%-os mûtrágya megtakarítást emelte ki.

A gazdaságban az őszi vetésûek magágykészítését korábban tárcsázással és hengerezéssel oldották meg, két menetben. Ezt kiváltva vásárolták meg a Grégoire Besson új Combimix 4SPM félig-függesztett tárcsás lazítóját, amelynek segítségével a középmély lazítás, tárcsázás, hengerezés egy menetben történik. A 4 méter munkaszélességû eszközt 8 darab szárnyas lazítókéssel szerelték, amelyeket a két sorban elhelyezett csipkés tárcsák követnek. A lezárásról a hátul elhelyezett hengersor gondoskodik. A munkagéppel időt, költséget és energiát spóroltak meg leginkább. Jellemzője, hogy száraz és nedves talajviszonyok mellett is szépen dolgozik, egyenletes mélységben – a munkagép súlya miatt.

 

RMH Mixell 45



Az önjáró, illetve vontatott kivitelben készülő RMH takarmánykeverő-kiosztó kocsik forgalmazását, illetve a gépkereskedelemhez kapcsolódó háttérszolgáltatást az Axiál Kft. idén májusban kezdte meg. Az izraeli gyártmányú eszköz a Mixellent 18-as tagja. Kiváló referenciával rendelkezik és a Bóly Zrt. csípőteleki tejelőszarvasmarha-telepén, – ahol ugyan nem egy magajáró – a telep igényeihez és méretéhez igazodó vontatott keverő-kiosztó dolgozik.

A Bonafarm-csoport érdekeltségi körébe tartozó telepen mintegy 2200 tejelő szarvasmarha kap helyet – meséli Oratics Balázs, a szarvasmarha ágazat takarmányozási vezetője. Az állatok etetését a nagyjából 3 hónappal ezelőtt tulajdonukba került Mixell 45 típusjelû takarmánykeverő-kiosztó kocsival oldják meg. Az eszköz legnagyobb előnye a mérete – emeli ki a takarmányozási vezető. A 45 m3-es névleges kapacitású kocsi megvásárlását ez a szám segítette leginkább, ugyanakkor korlátozta is. További befolyásoló tényező volt, hogy olyan cégre volt szükségük, amely a beszerzést követően az alkatrész- és szervizszolgáltatásban is segítségükre lehet. A rozsdamentes borítású tartályban 3 darab függőleges tengelyû keverőcsiga található. A homogén TMR takarmány kitárolásban az oldalanként elöl és hátul is megtalálható kiosztó egység segédkezik. Az opcionális Farm Management szoftvercsomag segítségével az etetés teljes folyamata irányítható, szabályozható és ellenőrizhető, akár az irodából is a vezeték nélküli kapcsolat segítségével. A kocsi névleges kapacitása 16 t, ami a csípőteleki telep esetében egy feltöltéssel – csoporttól függően – 250–300 állat etetésére alkalmas.

 

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!