OLIMAC DRAGO, AZ „INTELLIGENS” KUKORICA CSÕTÖRÕ ADAPTER !

Agro Napló
A kukorica csõtörõ adapterekkel szemben ma a gazdálkodók igen sokrétû elvárásrendszert fogalmaznak meg, jogosan! Eszerint a kukorica csõtörõ adapter
  • legyen könnyû - de erős; egyszerûen és gyorsan lehessen vele vonulni !
  • eltérő viszonyok között is optimálisan terhelje le a kombájnt !
  • jól, s ha lehet automatikusan alkalmazkodjon a betakarítandó kukorica állomány változásaihoz. (szár és csőméret, termésátlag, stb.)
  • ne legyen érzékeny a gyomokra, a sortáv eltérésre, a megdőlt kukoricára !
  • a betakarítással egy menetben - alászántásra alkalmas minőségben - alacsony tarlóval végezze el a kukoricaszár és ha van, a gyomok felaprítását a sorban és a sorközben is !
  • legyen üzembiztos, könnyen kezelhető/karbantartható, hosszú élettartamú
  • ha lehet, kis veszteséggel legyen képes betakarítani a napraforgót is !


Örömmel jelenthetjük, hogy az OLIMAC DRAGO „intelligens” kukorica csőtörő adapterek igen magas színvonalon teljesítik ezeket az elvárásokat, s ezt FVM-MI mínősítése és az elmúlt 2 év hazai tapasztalatai is igazolták!

Hogyan teljesítik az OLIMAC DRAGO adapterek ezeket a feltételeket !?

1./ Az OLIMAC DRAGO adapterek önhordó, hegesztett rácsszerkezetû vázzal készülnek, amelyek így 10-20 %-al könnyebbek mint vetélytársaik, miközben szilárdságuk nagy! Ez különösen a rossz minőségû (Pl.föld) utakon való vonulásnál jelent kisebb sérülési kockázatot, de célszerû esetben lehetővé teszi nagyobb sor számú ( 4/6-6/8-8/12 soros) a kombájn áteresztőképességét optimálisabban leterhelő adapterek használatát is.

Az 5-6-7 és 8 soros adapterek hidraulikusan összecsukható kivitelben is készülnek, s ezek nagyon előnyösek a bérvállalkozások és a sokat vonuló nagyobb méretû üzemek számára, hiszen a 3 m-es vonulási szélességre néhány perc alatt összecsukható az adapter. Ezzel jelentős, -munkával hasznosítható- mellékidő takarítható meg, s a vonulás sötétben is biztonságos !

2./ Az Olimac Drago adapterek igen kiválóan alkalmazkodnak az üzemeltető kombájnok teljesítményéhez, mivel extra hosszúságú késes törőszer-kezetükkel más adaptereknél 20-25 %-al nagyobb munkasebesség, így területteljesítmény elérését teszik lehetővé. Ezzel a csőtörő kapacitással a legelterjedtebb.nagyobb kombájnok is megfelelően leterhelhetőek. A mintegy 0,5-1 mm-es réssel dolgozó késes törőszerkezetnek köszönhetően az adapter a szárat már lehúzás közben bevágja a nóduszok között, így könnyebb a zúzás, s a szár elbomlása is gyorsabb, hiszen a víz be tud hatolni a szár belsejébe !

3./Az Olimac Drago csőtörő adapterek egyedülállóan extra szabadalmazott

szolgáltatása az az új fejlesztésû törőléc állító automatika, amely szellemesen és biztonságosan oldja meg, hogy az adapter soronként, automatikusan és minden pillanatban optimalizálja a törőléc távolságot az éppen betakarított kukorica szárvastagság-méretének megfelelően, megakadályozva a forgók-ban, vagy más táblafoltokon termett kisebb csövek elvesztését, vagy a törőhengerek közti szétmorzsolódását ! Ez a kitûnő egység, akár a csőveszteség 70-90 %-ának a keletkezését is megakadályozza !

4./ A gazdálkodók körében - különösen a dél dunántúli régiókban - egyre nagyobb problémát okoz az amerikai kukoricabogár kártétele, s a fertőzés nyomán kialakult szárdőlés ! Az Olimac Drago adapterek igen lapos, mindössze 18o-os talajrahelyezési szögük következtében alapkivitelben is jó hatásfokkal emelik fel a megdőlt szárakat, de a kétoldali opciós hajtott emelőcsigákkal, a legnehezebb helyzetekben is eredményesen dolgozhatnak .

5./ Olimac, a hatékony szárzúzás terüleletén is egyedülállót alkotott szabadalmazott álló+lengő-késes szárzúzó egységével. A speciális hajtómûről mûködtetett, s késekkel felszerelt lehúzó hengerek alá azok feléig benyúló zúzókések, 2.500 1/min fordulatszámmal, a talajjal párhuzamosan, ellen-késsel szemben forognak. Mivel a rendkívül lapos adapter akár a földön csúszva, talajkopírozó egységgel is dolgozhat, a zúzókések mindössze 10 cm tarlómagassággal is képesek felaprítani a kukoricaszárat és a sorközben levő esetleges gyomokat, vagy elfekvő szárakat egyaránt ! Az Olimac Drago adapterek egyaránt hatékonyan és jó minőségben zúzzák a nagy tömegû zöld és száraz kukoricaszárakat is és nem érzékenyek a nagyobb gyomtömegre sem, mivel a késes törőszerkezet ÖNTISZTÍTÓ !

6./A Drago adapterek hajtásrendszere a rendkívül átgondolt tervezés eredményeképpen egyszerû, minden lényeges elemét biztonsági kapcsolók védik. Az adapteren alkalmazott hajtómûvek olajkenésûek, így napi karban-tartást csupán héhány csapágyon kell elvégezni, s természetesen az esetleges javítások is könnyen végrehajthatóak.

7./ A legtöbb kukorica csőtörő adapter, csak óriási, ( akár 10 %-os ) veszteség mellett képes a napraforgó betakarítására. Olimac, a napraforgó betakarítási problémára is frappáns megoldást talált egy egyszerû betétkés alkalma-zásával. A lapos talajra helyezési szögnek és az álló betétkésnek köszönhetően ezek az adapterek 1,5-3% veszteséggel képesek a napraforgó betakarítására, így kisebb (100 ha alatti) napraforgó területek esetén nem szükséges napraforgó betakarító célgépet/adaptert vásárolniok !

Olimac tagadhatatlan előnye még, hogy specializált gyártó, aki évente 600-800 db adaptert gyárt, s speciális ismereteiből és tapasztalataiból szeretne megélni, s abból minél többet átadni Önöknek. Ön egy-két hét alatt hozzájuthat új adapteréhez ! Hasonló okból az alkatrész ellátás is biztonságos, hiszen nincs kitéve a részegység és alkatrész beszállítók késedelmének, amely oly sok olaszországi termék közös problémája.

Ne feledje, az Olimac Drago adapterekkel nagyobb teljesítménnyel, kisebb veszteséggel és jobb minőségben dolgozhat, tehát költségeket takaríthat meg, amely önnek hosszú távon termel jelentős nyereséget ! Várjuk Önt az „AGRO+MASHEXPÓ” „A” pavilonjában, hogy megismerhesse gépünket !

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!