2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A siker kulcsa a biztonság!

Agro Napló
Beszélgetés Makai Sándorral, az Öcsödi Mezõgazda Kft. ügyvezetõjével

Legyen szíves, mutassa be a céget!

Az Öcsödi Mezőgazda Kft. Jász-Nagykun-Szolnok megye délkeleti sarkában 2000 ha-on gazdálkodik. Adottságai korántsem mondhatók kedvezőnek, zömében belvízre hajlamos kötött réti talajok, javított, digózott szolonyeces szikesek. Az aranykorona-érték 15 és 22 között változik, átlagosan 17 AK.

Milyen technológiát alkalmaznak a napraforgó-termesztésben?

Alaptrágyaként ősszel 200 kg/ha 15-15-15 NPK mûtrágyát szórunk ki. Szántásos alapmûvelést végzünk. Tavasszal a kiszórt mûtrágyamennyiséget nitrogénnel egészítjük ki. Gyomirtásra 1,8 l/ha Olitrefet használunk, majd a vetést követően 1 l/ha Galigant permetezünk ki.

Állományban kétszeri kultivátorozást végzünk. Fontos, hogy az esetlegesen előforduló ellenálló gyomnövények (Datura, Xanthium) ellen a gazoló kapálást elvégezzük. Egyéb növényvédelmi kezelést nem alkalmaztunk.

Az elmúlt évben HELIASOL RM (Helia 04 RM) Cruiserrel csávázott vetőmagot vásárolt a KWS-től, milyen tapasztalatokat szerzett ezzel kapcsolatban?

Gyakorlatilag az elvetett tőszámmal kalkulálhattam, a kártevők okozta tőszámkiesés elenyésző volt. A térségben komoly problémát jelent a fekete tücsök kártétele, ezt sikerült kivédeni.

Több éve termeszti a HELIASOL RM (Helia 04 RM) napraforgóhibridünket, mi szól évről érvre mellette?

Növényvédelmi probléma az elmúlt években nem volt! Alacsony növények, kis szártömeg, jó állóképesség. Nagyon jó ellenálló képesség a gombabetegségekkel szemben. Mindig egészséges állomány, stabil terméseredmények. Gazdálkodási körülményeink között ezen a tápanyagszinten is megállja a helyét. Kedvező tányérállás, nagy tányérok. Olajtartalma évről évre magas, nagy olajtermés. Önmagában – a mi talajadottságaink mellett – a genetikai termőképesség nem minden, itt kedvezőtlen adottságok mellett is elfogadható eredményt kell nyújtani, ezt találtuk meg a HELIASOL RM (Helia 04 RM)-ben.

További sok sikert kívánunk, köszönjük a beszélgetést!

A cikk szerzője: Tenczer Tibor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A szklerotínia a termés vámszedője!

A szklerotínia a termés vámszedője!

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó-, repce-, szójaállományokban. Ha a betegség tünetei megje...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!