Az elsõ állandó nyomású mezõgazdasági abroncs - A Michelin új fejlesztése

Agro Napló
A Michelin az elsõ gyártó, aki 1 bar vagy annál kisebb állandó nyomással mûködõ gumiabroncsot tervezett, haladjon akár a szántóföldön, akár a közúton, bármekkora sebességgel. Az abroncs neve Michelin.

Az új termék főként nagyüzemi gazdálkodók és mezőgazdasági szolgáltatást végző vállalatok számára készült, 80–200 lóerős traktorokra.
 
A Michelin XeoBib megoldást nyújt a gazdák egyik legnagyobb gondjára: a gumiabroncs nyomásának változására a használati körülményektől, a terheléstől és a sebességtől függően, ill. attól, hogy a közúton vagy szántóföldön halad-e.

Manapság minden gazdálkodó úton haladva közelíti meg birtokát. De arra nincs lehetőségük, hogy a szántóföldön, a munka megkezdése előtt megváltoztassák az abroncsok légnyomását. A szántóföldi munkához javasolt nyomás helyett inkább a közúton való használathoz megfelelő „magas” nyomást választják.


Különleges kialakítása révén (Ultraflex technológia) a Michelin XeoBib megfelel a jelenkor két legfontosabb elvárásának:

  • Talajtaposás csökkentése az alacsony nyomásnak köszönhetően.
  • Magas szintû biztonság és kényelem a közúton való közlekedés során.
    Ez az új, szabadalmaztatott találmány a Michelin mérnökei által végzett átfogó munka eredménye, melynek során a fejlesztőknek számos technológiai nehézséget kellett leküzdeniük.


Az egyik legnagyobb kihívás az élettartam és a viselkedés megszokott színvonalának garantálása volt, a nyomás jelentős csökkentése mellett. Az abroncs kiváló kopási ellenállását pedig a sík futókorona és a talajra nehezedő nyomás egyenletes eloszlása által sikerült biztosítani.

A Michelin XeoBib a legutóbbi fejlesztés a Michelin innovációinak hosszú és kitûnő sorában és tökéletes példája a Michelin fejlett kutatómunkájának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!