2024. május 5. vasárnap Györgyi

Callimo - biztos védelem a nehezen irtható gyomokkal szemben

Agro Napló
Hazánk legfontosabb kukoricatermõ területeinek jelentõs része fenyércirokkal, és vadkölessel fertõzött.

Az utóbbi 10 évben ezeken a területeken is felszaporodtak egyes nehezen irtható kétszikû gyomnövények, amelyek közül a legfontosabbak a csattanó maszlag, parlagfû, selyemmályva, szerbtövis és az árvakelésû napraforgó.



CalliMo – kíméletlen az ellenálló gyomokkal

Az ilyen gyomflórájú területen gazdálkodók számára nyújt biztos megoldást a CalliMo gyomirtó szer gyûjtőcsomag. A CalliMo csomagba 2007-ben már a Syngenta által forgalmazott, nikoszulfuron hatóanyagot tartalmazó Milagro került. A csomag mérete is „megnőtt” 3 l Callisto 4 SC-t, 10 l Milagro 040 SC-t és 1 l Extravon nedvesítő szert tartalmaz és 10 ha gyomirtására elegendő. A készítmény sikerét a két hatóanyag független hatása garantálja. Míg a Milagroban lévő nikoszulfuron tökéletes gyomirtó hatást biztosít a rizómás fenyércirok, a kakaslábfû, a muhar és köles fajok ellen addig a Callisto hatóanyaga a nehezen irtható kétszikû gyomok – selyemmályva, szerbtövis fajok, parlagfû, csattanó maszlag és az atrazin rezisztens biotípusok – ellen nyújt megbízható védelmet.



CalliMo – felhasználási javaslat

A CalliMo-ra a kukorica szelektív ezért a kijuttatás időpontját a kukorica 3–7 leveles fejlettségi állapota közé javasolt időzíteni.

Fenyércirokkal fertőzött területeken a rizómáról hajtó egyedek 10–20 cm-es nagyságakor elvégzett kezeléssel érhetjük el a legjobb hatékonyságot. Ekkor általában már kint van a területen a magról kelő példányok többsége is.

Kakaslábfû ellen a gyomnövény 1–3 leveles fejlettségekor, köles ellen a gyomnövény tömeges kelésekor, 1–2 (3) leveles fenológiai állapotában javasoljuk a kezelést elvégezni.

Egyszeri kezelést a gyomnövények tömeges kelése-kihajtása esetén alkalmazzunk:

Milagro 040 SC 1,0 l/ha + Callisto 4 SC 0,3 l/ha + Extravon 0,1 l/ha adagban.

Osztott kezelés javasolt, ha a gyomfajok kelése–kihajtása elhúzódik. Ilyen esetben az első kezeléskor: Milagro 040 SC 0,75 l/ha + Callisto 4 SC 0,3 l/ha + Extravon 0,1 l/ha, második kezeléskor – 8–10 napos eltéréssel – a gyomok újrakelését vagy kihajtását követően Milagro 040 SC 0,5 l/ha + Extravon 0,1 l/ha kipermetezését javasoljuk.



CalliMo – országszerte bizonyított

A 2006-ban a bevezetés évében már nagyon sok gazdaság választotta állománykezelésre a CalliMo-t. A sikeres üzemi felhasználáson túl számos demonstrációs kísérletsorozatban is szerepelt. A kísérletek eltérő gyomosodási körülmények között lettek beállítva a Növény és Talajvédelmi Igazgatóság gyombiológus kollégáinak és szerződött partnereink segítségével. A kísérletek eredményeinek ismertetésére szervezett bemutatósorozaton több száz érdeklődő győződött meg személyesen is a CalliMo technológia hatékonyságáról.




 











Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Agriculture is Evolving, so is Wago!

Agriculture is Evolving, so is Wago!

In order to face the constant evoluton of the agricultural world, the famous range of Wago bale trailers has just been completely re-designed. On the...

2018: A typical year for JOSKIN

2018: A typical year for JOSKIN

World leader in the agricultural transport and spreading sector, JOSKIN has been developing a solid reputation for its 50 years of existence. Today, t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!