2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Minõségi silókukorica szilázs készítése korszerûen Pioneer oltóanyagokkal

Agro Napló
TECHNOLÓGIA, MELLYEL SIKERT ARAT (11CFT új Pioneer oltóanyag a termelõk szolgálatában)





Az erjedési folyamat biológiai irányítása.



Minden szilázskészítés egy természetes konzerválás. A konzerválószer a tejsav, amelyet tejsavbaktériumok állítanak elő a szilázs alapanyag szénhidrátjából. A természet szigorú törvényei szerint még a kukoricaszilázs készítése során is mindhárom tényező minimumban lehet.

Jó esetben a szilázskészítés számára minden rendelkezésre áll, ellenben egy technológiai elem természetes körülmények között mindenképpen minimumban marad. Ez az optimális „induló” tejsavtermelő baktérium létszám. A silókukoricán található természetes mikroorganizmus-tömegnek csak 1%-a tejsavtermelő baktérium és ennek csupán 8%-a a tejsavas erjedésben generális szerepet játszó Lactobacillus plantarum. Ahhoz hogy egy szilázs jól erjedjen legalább 100.000 élő, növényfajspecifikus tejsavtermelő baktériumra van szükség 1 gramm silózandó takarmányon. Természetes körülmények között ennek csupán 1–20%-a áll rendelkezésre.

Az optimális erjedéshez szükséges mikroszervezetet csak oltóanyagokkal lehetséges biztosítani. Az optimális tejsavbaktérium számának biztosítása elvén alapuló erjesztett takarmány beoltását nevezzük az erjedési folyamat biológiai szabályozásának.

A PIONEER oltóanyagok alkalmazásával biztosított a megfelelő baktérium és annak koncentrációja.





1132 kukoricaszilázs oltóanyag



A 1132 oltóanyag fermentációval előállított liofilizált, élő Lactobacillus plantarum és Streptococcus faecium speciálisan csak a kukorica levelén tenyésző tejsavtermelő baktériumfajok törzseinek keverékét tartalmazza.



1132 alkalmazásának előnyei, az optimális erjedés következményei:

• a nettó energia megtartás (+ 0,30 MJ NEL/kg szárazanyag azáltal, hogy az erjedési folyamat lerövidítésével ennyivel kevesebb az energiafelhasználás.);

• emészthetőség javulása (nyersfehérje + 3,1%, nyersrost + 8,3% );

• optimálisabb szerves sav mennyiség és arány;

• ízletesebb takarmány, nagyobb szárazanyag felvétel (+1-2 kg / nap / állat);

• többlet hús és tejtermelés (30 és 48 kg/tonna szilázs, 0,7 és 2,0 kg/állat/nap.





11C33 Kombi kukoricaszilázs oltóanyag



Az oltóanyag Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecium és Lactobacillus buchneri kukoricanövényeken található tejsavtermelő baktériumok szelektált törzseit tartalmazza, melyek használatával optimalizálható az erjedési folyamat a növények silózása/erjesztése során.

A Lactobacillus buchneri tejsavtermelő baktérium illózsírsavak széles spektrumát termeli, melyek lényegesen csökkentik a szilázs fermentációja során a káros élesztő és penész fajok elszaporodását melyek a szilázs romlását előidézik. A szilázs romlását előidéző organizmusok szignifikáns csökkenése növeli az aerobic stabilitást, vagyis csökken a szilázs megbontás utáni melegedése és csökkennek az aerobic veszteségek a megbontott szilázs felületén még oxigén bejutása esetén is.

A L. buchneri újdonság. Minden más Pioneer oltóanyag csak homofermentatív baktériumot tartalmaz, amely a glükózt és fruktózt tejsavvá alakítja. A heterofermentatív L. buchneri a Glükózt és fruktózt egyenlő arányban fermentálják tejsavvá és ecetsavvá. A L. buchneri-vel kezelt szilázs pH csökkenése lassúbb, mert az ecetsav nem olyan erős sav, mint a tejsav ezért a lassúbb pH csökkenés miatt növekszik a szilázs szárazanyag vesztesége a fermentáció elején, de az utóerjedés csökkentéséből származó előny ezt kompenzálja.





11CFT Enzimes kukoricaszilázs oltóanyag – ÚJ!



A 11CFT Lactobacillus casei és Lactobacillus buchneri tejsavtermelő baktériumok szelektált törzseit tartalmazza melyek használatával optimalizálható az erjedési folyamat a kukorica silózása/erjesztése során.

A CFT-ben található specifikus Lactobacillus buchneri törzsek Esterase enzimet termelnek, melyek lekapcsolják a rost poliszaharidjait (cellulóz, hemicellulóz) a lignin tartóvázról így a bendőbaktériumok gyorsabban megemésztik azokat.

 


 


 


 

 

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK




 

Mi a CFT?



„Corn Fiber Technology” – a Pioneer legújabb fejlesztésû oltóanyaga kukorica ­szilázshoz, amely növeli a rost emészthetőségét és jól erjedt, stabil kukoricaszi­lázst biztosít







Hogyan növeli a CFT a rost emészthetőségét?



A CFT-ben található specifikus Lacto­bacillus buchneri törzsek Esterase enzimet termelnek, melyek lekapcsolják a rost poliszaharidjait (cellulóz, hemicellulóz) a lignin tartóvázról ezáltal a bendőbaktériumok gyorsabban megemésztik azokat. A lignin nem épül le, így a sejtfal lignintartalma változatlan marad.









Mi az előnye a megnövekedett emészthetőségnek?



Az NDF-rost emészthetőségének növekedése miatt az állatok több takarmányt tudnak felvenni. A szilázs módosított NDF rostja sokkal gyorsabban emészthető a bendőbaktériumok által, amely lehetővé teszi a kukoricaszilázs mennyiségének megemelését a takarmányadagban. Üzemi CFT tesztek átlagosan 3-5% pont NDF emészthetőség növekedést mutattak. A Wisconsin Egyetem MILK2006 modelljét alkalmazva a becsült tejtermelés növekedés 32 kg szilázs tonnánként.







Milyen értéket képvisel a CFT az állattartók számára?



A CFT-nek hármas előnye van:

• 3–5% ponttal növeli az NDF (Neutral Detergent Fiber = sejtfal) emészthetőségét,

• növeli az eltarthatóságot hasonlóan a 11C33 Kombi kukoricaszilázs oltóanyaghoz,

• gátolja az utóerjedést (csökkenti a veszteségeket) hasonlóan a 11C33 Kombi-hoz.







A CFT szilázs etetésének melyek a látható és kézzelfogható / konkrét jelei / eredményei?



A CFT szilázs etetése az alábbi – a telepen – megfigyelhető előnyökkel jár:

• a TMR takarmány/szárazanyag felvétel nő,

• a tehenek jobban megtartják a kondíciót a laktáció korai szakaszában,

• a szilázs kevésbé melegszik (hasonlóan a 11C33 használatakor).







A CFT milyen külső ügynökség által adott certifikációval rendelkezik?



A 11CFT rendelkezik az USA Food and Inspection Agency certifikációjával, amely szerint a termék használata:

• növeli a szárazanyag felvételt,

• növeli az NDF-rost emészthetőségét,

• növeli az állatok termelését tej-hús/tonna szilázs

• növeli takarmány értékesülését,

• csökkenti a szilázs utómelegedését.







A versenytárs termékek közül van, amely enzimtermelő baktériumot tartalmaz?



Nem ismert jelenleg más termék, amely speciálisan szelektált enzimtermelő baktériumot tartalmaz. A CFT-ben található speciális Lactobacillus buchneri törzsek alkalmazkodnak az alacsony szilázs pH-hoz. Amint az organizmusok szaporodnak és számuk növekedik, az enzimet (Esterase) gazdaságosan biztosítják a szilázsban. Egyes oltóanyagok tartalmaznak hozzáadott enzimet (celluláz, pentozanáz ,amiláz).

Az enzimtartalmú oltóanyagok sokat vitatott kérdése, hogy a silóban uralkodó körülmények több tekintetben nem felelnek meg az enzimek mûködéséhez szükséges optimális feltételeknek. Így például a celluláznak 4-4,5 pH között van a mûködési optimuma, ugyanakkor a jó minőségû szilázs pH-ja csak rövid ideig van ebben a tartományban. Még nagyobb a különbség a hőmérsékleti optimum tekintetében, hiszen a celluláz hőmérsékleti optimuma gyakorlati körülmények között 40–65°C között van, a silózás során ugyanakkor arra törekszünk, hogy a silóban a hőmérséklet lehetőleg ne haladja meg a 30°C-ot. Hasonló a helyzet a pentozanáz esetében is, amely a maximális aktivitást 4-6 pH közötti tartományban, illetve 75°C körüli hőmérsékleten éri el. Hasonlóképpen magas a hőmérsékleti optimuma az amiláznak is. Mindez azzal a következménnyel jár, hogy a silóban ezek az enzimek csak csökkentett aktivitással tudnak mûködni, azaz a vártnál kevesebb nyersrostot (cellulózt, hemicellulózt) és keményítőt fognak lebontani.







Miért nem adunk enzimet közvetlenül a takarmányba?



Mert a hozzáadott enzimek:

• megfelelő mennyiségben adagolva túl költségesek,

• az idő múlásával veszítenek aktivitásukból,

• nem biztosítják a szilázsnál a kombinált fermentációs és stabilizáló előnyöket.





dr. Knódel János

termékmenedzser

Kelet-Európa


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!