A hazai mezõgazdasági gépgyártás a statisztikai adatok tükrében

Agro Napló
A Bábolnai Gazdanapokon a MEGOSZ, a MEGFOSZ és a GTE Mezõgépipari szakosztálya rendezésében került sor a Mezõgépipari Fórum szakmai tanácskozásra, ahol a mezõgazdasági gépberuházások aktuális helyzetérõl, valamint a mezõgazdasági gépgyártás jelenlegi helyzetérõl hallhattunk elõadásokat, ez utóbbit Bellon Erika, a 7 Sigma Kft. ügyvezetõjének tolmácsolásában.  






 

 



A 2000–2008-as időszak a mezőgazdasági gépgyártásban a kibocsátás impozáns bővülését hozta. Az alágazat termelésének volumene 2000 és 2008 között évente átlagosan 10,4%-kal nőtt. Ez nagyjából megfelelt a gépipari átlagnak (TEÁOR 28 Gép, gépi berendezés gyártása ágazat).

Az időszakon belül kiemelkedő volt az utolsó négy év dinamizmusa. 2005 és 2008 közt a mezőgazdasági gépgyártás termelésének volumene évente átlagosan 17%-kal bővült. Eközben a gépipari átlag változatlanul 11% körül alakult.

A mezőgépgyártás robbanásszerû növekedésének motorja az exportértékesítés volt. A belföldi értékesítés évi átlagos bővülése is kedvezően alakult, meghaladta a 11%-ot, a kivitelé azonban csaknem 19%-ot ért el évente.



Ezt a látványos növekedési pályát szakította meg a világgazdasági válság. A szélesebb értelemben vett gépgyártás különböző területei világszerte rendkívül érzékenyen reagáltak a recesszióra. Megvizsgálva a hazai gépgyártó ágazatokat, az elektronikától a jármûgyártásig, a Gép, gépi berendezés gyártása ágazat, és azon belül különösen a mezőgépgyártás a körülményekhez képest egyelőre mérsékelt veszteségeket kényszerült elkönyvelni. Ez azt jelenti, hogy a válság küszöbére egy magasabb növekedési pálya után jutottak el, és a termelés zsugorodása is egy-két negyedéves fáziskéséssel indult meg. 2009 első féléve során a Gép, gépi berendezés gyártása ágazat termelésének volumene mintegy 21, ezen belül a mezőgépgyártásé 16%-kal csökkent.

A rendelkezésre álló, elsősorban közvetett információk szerint az alágazat rövid távú kilátásai egyelőre nem jók. Az előttünk álló fél évben valószínûleg még a termelés csökkenésével kell számolni.



A mezőgazdasági gépgyártás gazdasági-pénzügyi mutatói azonban mind a nemzetgazdasági átlagnál, mind a gépipar átlagánál kedvezőbben alakultak az elmúlt évek során. Ennek alapján azt valószínûsíthetjük, hogy az alágazat vállalkozásainak az átlagosnál nagyobb a felvértezettsége a recesszió okozta veszteségekkel szemben.



Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/77

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!