Utolsó simítások Kapuváron

Agro Napló
Korábbi lapunkban beszámoltunk arról, hogy a Kisalföldi Mg Zrt. kapuvári szarvasmarha telepén biogáz üzem épül, amely híg- és almos trágya, takarmánymaradék és siló felhasználásával üzemel majd.  




 





Szajkó Lóránt vezérigazgatót, a több, mint 2000 tejelő tehenes Kisalföldi Zrt. vezetőjét 2006 óta foglalkoztatja az állattartó telepeken képződött trágya és hulladék bioenergetikai célú felhasználása. EMVA pályázaton nyert 2 erőmûvük közül a szóban forgó kapuvári 24 800 t hígtrágyával, 5200 t almostrágyával, 3000 t szilázzsal és 500 t takarmánymaradékkal évi 3 800 000 kWh villamos energiát állít elő. Ennek csekély részét az állattartó telep maga használja fel, a fennmaradó részt zöldáramként értékesíti. A hasonló nagyságú hőenergia elsősorban a biogázüzem hőigényét fedezi, a felesleg a telepi fûtést és használati melegvíz gyártását váltja ki. A fejőházban a tejhûtést és az épület klimatizálást is a „meleg” oldja meg. További hőfogyasztó vállalkozások tervezése még folyamatban.

 


 



A tavaly október végén elinduló beruházást a téli hónapok kissé lelassították, de így is fél év tényleges építési idő alatt sikeresen elkészült az 500 kW villamos teljesítményû UTS biogáz üzem.

 


 



A terveket és a biogáz-technológiát a német UTS szállította, a betontartályokat és a szivattyúházat a Wolf építette, az alépítmények kialakításában a Magyar Vízépítő Zrt. vett részt. A gázmotort a GE Jenbacher szállította. Az építkezést az UTS magyar képviselete, az UTS Biogas Kft. koordinálta. Az anyavállalat már 3 éve foglalkoztatja külföldi beruházásain a hazai képviselet szerelőit, hogy az első magyar kivitelezésnél képzett szerelő- és szervizcsapat álljon a megrendelő rendelkezésére.

A beruházás hûen tükrözi a 15 év alatt kiforrott stílusjegyeket, amelyeket az UTS nevéhez kapcsolódva a megbízhatóság, robosztus kivitel és könnyû szervizelhetőség jellemez.

A monolit födémes fermentorban a hidraulikus keverőkkel a legszívósabb alapanyagok is átkeverhetők. Az utófermentáló 3300 m3-es gázsátra lehetővé teszi, hogy a motor csak a gazdaságos áramtarifa zónákban mûködjön. A szabadalmaztatott szervizkamra, a nagy biztonságú szárazanyag beadagoló, a multifunkcionális szivattyúház és a távfelügyelet ma már nem csak a prospektusban látható, hanem maga a megépült valóság. Szeptember 28-án, a felfûtés utolsó szakaszában 31,7°-os a fermentorban a hígtrágya. Tíz nap múlva megkezdődik a szilárd alapanyagok hozzáadagolása, 1 hónap múlva a motor biogázzal való próbaüzeme.

 


 



Szajkó Lóránt úgy gondolja, ha a beüzemelés és gáztermelés is olyan problémamentesen zajlik, mint az üzem felépítése, akkor nagyszentjánosi telepükön is UTS biogázüzem állítja elő az energiát.



Hígtrágyakezeléssel és biogáz üzemekkel kapcsolatos kérdéseivel forduljon a szakma hazai specialistáihoz!



UTS Biogas Kft. H-2100 Gödöllő, Dózsa György út 13. • Tel.: 28/516 540 • Fax: 28/516 541• Mobil: 30/9025-849 • E-mail: tamas.kovacs@uts-biogas.comwww.uts-biogas.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trágyakijuttatás Annaburgerrel

Trágyakijuttatás Annaburgerrel

A megfelelő eszköz kiválasztása a trágyakijuttatásra összetett kérdés. A gazdaság mérete mellett figyelemmel kell lennünk az éves szinten kiszórandó t...

Gazdálkodás nitrátérzékeny területen

Gazdálkodás nitrátérzékeny területen

A nitrogén létszükséglet a növények számára, azonban annak túlzott mennyisége a talajban káros lehet a környezetre és az emberek egészségére is. Ezért...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!