2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Káposztarepce termesztés kukorica sortávban - avagy a szélsõséges évjáratok legkedvezõbb hozam-kompenzációja

Agro Napló
A hazai repcetermesztési kedv egyik igen erõs befolyásoló tényezõje a várható hozambiztonság és annak „garanciája”. Az alapos átgondolás oka az idõjárásunkban jelentkezõ anomáliák és az azokra adható válaszok együttes összevetése a repcetermesztés magas költségeivel. Amennyiben a tervezés során az egyenleg „láthatóvá válik”, meghozhatjuk a tárgyévet érintõ döntésünket; aminek kimenetele természetesen nem jelenti a csalhatatlanságot, így az lehet jó, ill. rossz döntés is. (Természetesen ezen túlmenõen a késztermék átvételi ára is erõs információs inger, de ebben az esetben a döntések nem a mi irodánkban születik meg.)  


 

 

Az időjárási anomáliák esetében nem tudok és nem is kívánok – a ma már szinte kötelező jelleggel megkívánt állásfoglalásban – részt venni, csak a régmúlt időkben élt Kárpát-medencei elődeink egy-két már-már feledett megfigyelését tartom munkámban szem előtt. Ezen felhalmozott és katalogizált megfigyelésekre építve véleményem szerint van lehetőség az előrelépésre, a kockázatok csökkentésére. Tény, hogy minden élőlény szereti a kényeztetést és ez alól a repce sem kivétel! Amennyiben tudnánk, hogy az évjárathatás minden esetben optimális a repcénknek és a munkafolyamatainkat ideálisan tudjuk ehhez csatolni, a befektetett munkánk eredménye – csekély kockázattal – realizálható lenne. De ez nem így van! Az évjárati hatásokat a repce nagyon finomra hangolva kopírozza, ezért évről-évre hihetetlen nagy hozamkülönbségekkel takarítható be; annak ellenére, hogy az általunk generált változókon alig-alig változtatunk (ráadásul ezt mindig jobbító szándékkal tesszük.)





Ennek a bizonytalanságnak a csökkentésére alkalmas lehetőség a repcének a kukorica sortávú termesztése! Vegyük sorra a legfontosabb előnyöket! 



- A tavalyi rendkívül aszályos évben is lehetőség volt így elérni a Körösök menti Alföldön a 3,5 t/ha eredményt! Az ok rendkívül egyszerû! A repce plaszticitása, térkitöltése kimondottan nagy, ezért az így vetett növények aszályban nem versenyeznek egymás rovására, jó évjáratban pedig kompenzálják a kedvezőbb térállásukkal a hozamot. (Eddigi megfigyelésem alapján a törpe növények ezen rendszerben való termesztése erősen kérdéses, ugyanis a kompenzációs képességük nincs arányban a rendelkezésre álló területtel; így kevesebbet teremnek a hagyományos társaiknál. Itt a megoldás a sortáv csökkentése lehet, pl. 45 cm-re.) 



- Nem igényel speciális gépparkot a technológia és kis változtatásokkal kivitelezhetővé válik. 



- A növényállomány ősszel is és tavasszal is – akár többször is – kultivátorozható, ezzel javul a talaj vízbefogadó, vízszolgáltató képessége; javul a levegőzöttsége és csökken a gyomnyomás. Ebben a rendszerben a gyomnövények szerepe kiemelt jelentőségû, ugyanis egy ilyen fellazított vetésben a gyomnövények elhatalmasodásával nehéz lépést tartani; ennek ellenére a gyomirtás általában abszolút elhagyható! (Csak akkor szükséges, ha a talajállapot nem teszi lehetővé a kultivátorozást és az adott gyomnövények képesek áttelelni.) 



- A növények táplálása – a kultivátorral egy menetben kijuttatott mûtrágyával – szinte „sebészi” módon megoldható; az elemek elérése és feltáródása ideális, veszteségük minimális. 



- Megoldható a vegyszerterhelés csökkentése is – ahol van rá kivitelezési lehetőség – azzal, hogy sorzáródásig csak a sorok kezelendőek! 



- A kedvező térállás miatt az oldalelágazások is oldalelágazásokat képeznek, jelentős kötésszám növekedést elérve ezáltal; s mindezt oly módon, hogy a főtengely átmérője nem lesz robosztusabb, így a betakarítás sem lesz problematikusabb. 



- A növények kifejlődve összezárnak – így növelve az állékonyságot és a szilárdságot –, de nem kuszálódnak össze annyira, mint a hagyományos repcetermesztési rendszerekben; ezért az ütési pergésveszteség jóval kisebb.



És ezek az előnyök csak a legfontosabbak!



Mindezek az információk, ismérvek, gondolatok cserélnek gazdát idén a Sumi Agro Hungary Kft. szervezésében Dánszentmiklóson az Agrodán Kft.-nél a REPCE NAPJÁN; ahol több jeles szakértő és rengeteg termelő vitathatja és nézheti meg testközelből a technológia erősségeit. Egy torzó közhellyel élve elmondható, hogy „gondolatok nem maradtak szárazon”!



Szabó Roland • gyombiológus

Sumi Agro Hungary Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van dolgunk a repcében!

Van dolgunk a repcében!

A repcetermesztésben alapvető fontossággal bír a jól megtervezett alaptrágyázási technológia. Ennek során a foszfor és a kálium teljes mennyisége mell...

Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?