Kihagyhatatlan Pioneer hibridek

Agro Napló
Az elõzõ év teljesítményének értékelése során mi most a legjobb Pioneer hibridek eredményeit mutatjuk be.  


Az kísérletek elemzése előtt néhány gondolat arról hogyan is áll a piaci környezet a FAO350-399 szegmensben. Köztudottan itt a legnagyobb verseny, hiszen ezen hibridek felelnek meg legjobban a Magyarországi klimatikus viszonyoknak. A 1-es ábra az előbb említett piaci részt mutatja be.

 

 


 

 


A jelentős előny oka nem titok, a folyamatos és megfontolt innovációnak köszönhetően a legmeghatározóbb hibridjeinket tudjuk ebben a szegmensben kínálni, úgymint a P9578-at, a PR37N01-et és a P9494-et.

 

 

A bevezető gondolatok után nézzük melyek a legjobban teljesítő hibridek a Pioneer kínálatában. Nem akarom az időjárás szeszélyességét részletezni, hiszen mindenki tudja minden év más és más kihívások elé álltja a gazdákat, illetve hibrideket. Egy rendkívül érdekes észrevételre azonban felhívnám, az olvasok figyelmét, nevezetesen 2010-ben, tehát egy rendkívül csapadékos évben, és 2011-ben is az országos átlagtermés 6,6-6,7 t/ha volt. Ennek ismeretében nem tartom helyesnek, ha a 2011-es évet az aszályos évekhez sorolnák, hiszen az előző évben lehullott csapadék a talajban raktározódott, és azt a kukoricák jól tudták hasznosítani. Ezen adatok ismeretében úgy állítottuk össze az elemzést, hogy nem csak a tavalyi év adatait vettük figyelembe, hanem a megelőző esztendőket is, hiszen felelősen egy év tapasztalata után nem lehet döntést hozni.

 

 

 


A leggazdaságosabban termeszthető Pioneer kukorica hibrid

 

Az elmúlt évek során ez korai FAO320-as hibridünk bizonyította gyors vízleadást, igaz ennek a tulajdonságnak idén nem volt olyan nagy jelentősége, mint az átlagos években, de ez nem mindig van így. Csapadékosabb őszi időjárás esetén a 2-3% vízelőny, amivel a hibrid rendelkezik nagy jelentőséggel bír, hiszen a gazdálkodók jelentős összegeket takaríthatnak meg a szárítás díjából. A P9578-as koraiságából adódóan bármilyen időjárási körülmény között lehet rá számítani, mint őszi gabona elővetemény.

A gyors vízleadás mellé kiváló termőképesség párosul, és ez a legfontosabb tulajdonság, amit a termelők egy jó hibridnél mindenképpen elvárnak. A P9578-as 2008-tól kezdődően minden évben bizonyított, hiszen a hivatalos, és a saját kísérleteinkben is a későbbi FAO300 hibridek szintjén tudott teremni, és vízleadásban valamennyi versenytársát maga mögé utasította.

Az eltérő évjárati hatások mellett mindig jól teljesít termése stabil száraz és csapadékos évjáratban is. A tavalyi csapadékos évben nagyüzemi táblákon bizonyított, és értékesítésben egyedüli korlátot a rendelkezésre álló zsákszám jelentett, hiszen január végére ez a hibridünk már elfogyott. Jó hír a gazdálkodók számára, idén az előző évi mennyiség többszörösét tudjuk piacra hozni. 2011-es évben teljesítménye meghatározó volt, vízleadás tekintetében a nála korábbi hibrideket is meg tudott előzni, termés tekintetében éréscsoportjának továbbra is meghatározó hibridje. Ide eredménye látható a 2-es ábrán.

 


 

Agronómia tulajdonságai közöl a jó szár és gyökér szilárdság mellett a legszembetûnőbb tulajdonsága, a dupla csövességre való hajlam. Ennek jelentősége ott van ahol valamilyen tavaszi időjárási viszontagság mellett a beállt tőállomány nem éri el a kívánt szintet, a P9578 a tápanyagban jól ellátott termőterületeken képes egy második, teljes értékû csővel pótolni ezt a hiányosságot.

 


 

Egy mondattal jellemezve ezt a hibridet, FAO300 eleji vízleadás, FAO300 végi termőképesség.

 

 

 


 

PR37N01 a termésbiztonság bajnoka

Egy jó hibrid olyan, mint egy igaz barát mindig lehet rá számítani, különösen a nehéz körülmények között hálálja meg a bizalmat. A PR37N01 a 2007-es aszályos évben robbant be köztudatba, és a köztermesztésbe, azóta fogalom és etalon a magyar piacon. Megbízhatóságának, kiszámíthatóságának köszönhetően ma Magyarországon, a legnagyobb területen termesztett kukorica, több mint 90000 ha választották a gazdálkodók. 3-as ábrán látható, miként nő a PR37N01 népszerûsége.

 


 

 

A PR37N01 nevéhez minden évben rekordok fûződnek, nem volt ez idén sem másképp az IKR Zrt. független kísérletének eredményét mutatja az 4-es ábra.

 


 

 

 

 


 

P9494 a rekordtermő

Az előbb említett hibrid (PR37N01) mellett a P9494 az a hibrid, amely minden évben újabb és újabb rekordokat hoz. Különösen az stresszes években teljesít átlag felett, így volt ez az idei évben is. Stressztûrő képessége átsegítette a kritikus száraz periódusokon, és szemtermés tekintetében szinte valamennyi kísérletben a legjobban szerepelt, maga mögé utasítva nem csak Pioneer vetélytársait. Rekord termőképességét bizonyítja, hogy egymástól két teljesen eltérő évben is 18t/ha termés hozott az MgSzH debreceni kísérleti állomásán. A 5-ös és 6-os ábra mutatja a P9494 teljesítményét.

 


 

 


 

 


A korszerû hibridek a jó termőképesség mellett a vízleadásban hordoznak mindig jelentős előrelépést a régebbi versenytársaikkal szemben, így van ez a P9494 esetében is. Vízleadási dinamikája alapján elmondható, hogy a 30% szemnedvesség alatt a vízleadása felgyorsul, és gyakorlatilag valamennyi vetélytársát magamögé utasítja a FAO300 végi FAO400 eleji csoportból. Ez különösen azon gazdálkodok számára fontos, akik a kukorica nedves értékesítésében érdekeltek. A vízleadási dinamikáját mutatja a 7-es ábra, az érés kezdeti szakaszán megszerzett vízelőnyét mindvégig megtartja a P9494-es.

 

 


 

 

Összefoglalva a Pioneer kínálatában a legfontosabb hibridekről a FAO300-as éréscsoportban.



- P9578 a leggazdaságosabban termeszthető Pioneer hibrid.

- PR37N01 a termésbiztonság bajnoka.

- P9494 a rekordtermés mellé dinamikus vízleadás párosul.

Készüljön fel, hogy a Pioneer terméshozammal 1 nap kevés lesz a betakarításhoz!

Írta: Pákozdi István, Termékmenedzser

További információk a minőségi hibridekről

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?