Szaktanácsadó válaszol

Agro Napló

Mi a legutolsó dátum, amikor az idei Egységes kérelem még benyújtható?



Az Egységes kérelem szankciómentes benyújtási határideje 2012. május 15. napja!



A kérelem az említett határidőt követően még 25 naptári napig (2012. június 9-ig) benyújtható, de ebben az esetben a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1%-kal csökkentésre kerül.



Mivel 2012-ben ez a nap munkaszüneti napra esik, ezért még 2012. június 11-én is benyújtható a kérelem. A 2012. június 11. napja után benyújtott kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.



Amennyiben a kérelem május 15-ig benyújtásra került, abban az esetben május 31-ig lehet módosítani. Június 1-től pedig már csak napi 1% szankcióval lehet ezt megtenni.

 



Az Egységes kérelemhez kapcsolódóan milyen dokumentumokat kell papír alapon megküldeni az MVH részére elkülönített zöldség-gyümölcs támogatás igénybevétele esetén?



Az egységes területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített zöldség-gyümölcs támogatás feltételeként beküldendő TÉSZ/TCS tagsági igazolást, valamint a támogatási jogosultság átírásához kapcsolódó nyomtatványokat.

 



Kik mentesülnek az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallása és megfizetése alól?



Mentesülnek a felügyeleti díj bevallása és megfizetése alól a mezőgazdasági kistermelők, vagyis azok az őstermelők, ill. családi gazdaság esetén a tagok, akiknek az e tevékenységéből az adóévben megszerzett bevétele a 8 millió forintot nem haladja meg.

 



Lehetséges-e EMVA – Turisztikás támogatott beruházást megvalósítani egy 10 ezer lakosú kisvárosban?



A fejlesztéseket várhatóan 5000 fő alatti, vagy 100 fő/km2 népsûrûség alatti települések bel- és külterületein, illetve néhány nagyobb település külterületén lehet megvalósítani, ahol az illetékes helyi akciócsoport rendelkezik megfelelő forrással. Célszerû a pályázat első lépéseként a jogcímrendelet mellékletében található településlistát megnézni.



A támogatási kérelmeket várhatóan 2012 nyarán lehet benyújtani.

 



Mekkora a maximális futamidő az Agrár Forgóeszköz Hitelprogramnál?



Legfeljebb 5 év.

 



Ha egy termelő előfinanszíroztatja a területalapú támogatást (SAPS), akkor a megkapott hitelösszeget szabadon felhasználhatja-e?



Igen, a felvett összeg szabadon felhasználható; HUF-ban és EUR-ban is igényelhető; a hitel összege az előfinanszírozott támogatások összegének 70–90%-a is lehet; nincs szükség közjegyzői okiratra; banki számlamúlt nem szükséges a hitel igénybevételéhez.

 



Meddig van lehetőség a választott kötelezettség módosítására a támogatással érintett tárgyév vonatkozásában a Kérődző szerkezetátalakítási nemzeti programban?



A választott kötelezettség módosítására a támogatással érintett tárgyév vonatkozásában az adott év december 31. napjáig van lehetőség. A módosítás iránti kérelmet az MVH által erre rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani.

 



Kell-e kötelező képzésen részt venni a Natura 2000 erdőterületek kompenzációs támogatása jogcímnél?



A támogatást igénylőnek a kérelemnek helyt adó, vagy részben helyt adó határozat kézhezvételét követő 10 hónapon belül részt kell vennie a jogcímhez kapcsolódó képzésen.

 



Vissza kell-e fizetni az eddigi AKG-s támogatást, ha egy termelő nem nyer az eddig általa használt AKG-s területekre kiírt NFA-s pályázaton, és emiatt elveszti földhasználati jogosultságát?



Amennyiben a gazdálkodó nem felel meg az NFA által kiírt haszonbérleti pályázat feltételeinek, úgy ezt vis maior helyzetként kell kezelni (bejelentés, igazoló dokumentumok megküldése az MVH részére a közlést követő 15 napon belül).

Ez az eset nem minősül jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak, az eddigi AKG-s támogatást nem kell visszafizetni.

 



Meddig kell befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletét?



A díjat két egyenlő részletben kell befizetni, az elsőt július 31., a másodikat a következő év január 31. napjáig. A kötelezetteknek a díjat a NÉBIH 10032000-00289782-30006016 számú fizetési számlájára kell átutalással megfizetni ezer forintra kerekítve.

 



Sertés állatjóléti támogatásnál mekkora mértékû kompenzációs támogatás vehető igénybe?



A támogatás mértéke a különböző kötelezettségvállalásoknál a következő:

- Nagyobb férőhely biztosítása: 1280 Ft/állategység.

- Természetes feltétel biztosítása a tartási rendszerben: 370 Ft/állategység.

- Fény biztosítása: 880 Ft/állategység,

- Verekedések, kimarások megelőzése: 1320 Ft/állategység.

- Takarmányozáshoz ivóvíz minőségû víz biztosítása: 1540 Ft/állategység.

- Almozás biztosítása: legfeljebb 670 Ft/állategység.

- Megfelelő mikroklíma biztosítása: 1100 Ft/állategység.

 



Mekkora a legkisebb támogatható terület a Natura 2000 erdőterületek kompenzációs támogatásánál?



A legkisebb támogatható terület 1 hektár, amelyet a kérelem alapján jóváhagyott összterület alapján kell megállapítani. Csak teljes erdőrészlet támogatható, melynek el kell érnie a 0,3 hektár nagyságot. Nem támogatható az az erdőrészlet, amely állami, vagy önkormányzati tulajdonban van.

 



Mikor lehet legközelebb benyújtani az EMVA – Mikrovállalkozások jogcím támogatási kérelmeit?



A támogatási kérelmet postai úton 2012. június 1. és július 2. napja között lehet benyújtani – a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által rendszeresített formanyomtatványon – a beruházás helye szerinti illetékes LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) munkaszervezeti irodájához.

 



Mely MVH-s formanyomtatványon lehet bejelenteni a vis maior eseményt az Egységes kérelemben igényelhető jogcímeket illetően?



Az Egységes kérelemben igényelhető jogcímeket érintően a vis maior esemény bekövetkeztével kapcsolatos bejelentést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által e célra rendszeresített elektronikus (W0123) nyomtatványon kell benyújtani, ügyfélkapun keresztül.



A bejelentést a vis maior esemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül, elhalálozás esetén a halotti anyakönyvi kivonat kézhezvételét követő 15 napon belül kell benyújtani.

 

Amennyiben önnek is kérdése merül fel, azt várjuk a szaktanacsadas@eurofarm.hu e-mail címen, vagy a 06-96/213-788-as telefonszámon!

Kérjük, hogy e-mailben küldött kérdéseiknél, a levél tárgyában tüntessék fel az „Agro Napló” kifejezést!

 

 


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!