Farmet kompaktorok: a gyakorlatban bevált magágykészítõ gépek

Agro Napló
Immár 16 éve, hogy bekerültek hazánkba az elsõ Farmet gyártmányú kompaktorok. Az értékesített gépek százai bizonyították, hogy ezek az eszközök megfelelõ tartóssággal bírnak, illetve elviselik a gépeket sok esetben igencsak próbára tevõ magyarországi talaj- és agrotechnikai viszonyokat.

Az alábbiakban a Keve Baracska Kft. Farmet K 1250 PS II típusú kompaktorral szerzett tapasztalatait adjuk közre, Tóta Nándor agronómus tolmácsolásában. 



A Váli-völgy mentén, Tabajd és Baracska települések határában ötezer hektáron gazdálkodunk. Talajadottságaink nagyon változatosak: mezőségi talajok és barna erdőtalajok – erodált részekkel is, néhol váztalajok és gyenge termőképességû homok.

 

Nagyon száraz a térség, ezért célunk, hogy minél kevesebb mûvelettel végezzük a talajmunkákat. Kukorica után jó minőségû szántással dolgozunk, korábbi ágyekéinket szántáselmunkálóval szerelt váltvaforgató ekékre cseréltük, ezzel is csökkentve a menetszámot, illetve így – kompaktorral – a tavaszi magágykészítés is egy menetben végezhető.



A Farmet kompaktort nagyon jól ismertük: a Váli-völgy szinte minden településén van legalább egy darab, mindenki elégedett vele. A 12,5 méteres munkaszélességû gépet egy 430 LE-s traktorral vontatjuk, ezzel biztosítva a napi 100–120 hektáros területteljesítményt, kihasználva a vetéshez kedvező időjárást.



A jó munkaminőséget és problémamentes üzemeltetést a helyes beállításokkal és a napi karbantartásokkal is elősegítjük. A precíz mélységállítással valóban egyenletes, rögképződés nélküli magágyat tudtunk készíteni, ami a későbbi növényvédelmi munkák hatékonysága miatt is nagyon fontos. A mûvelőmező kettőcentiméteres állításával méréseink szerint 1,5 liter/ha gázolajfelhasználás-megtakarítást értünk el, a gép így a 2012-es tavaszi 1500 ha (!) magágykészítésénél 5 és 6 liter/ha közötti fogyasztással üzemelt. Ehhez hozzájárult a hidraulikusan magasság-állítható mellső simító is. A túl mélyre állított simító sok földet tol maga előtt, ami növelné az üzemanyag-fogyasztást, ezért a simítót nem dolgoztattuk feleslegesen.



A kompaktor karbantartása egyszerû feladat volt: napi zsírzás és a munkavégző egységek átnézése. Az 1500 ha terület megmûvelése során alkatrészigény nem merült fel, kopóalkatrészeket sem kellett cserélni! A kompaktor pontos használatához egy Trimble Ez-Guide 250 sorvezetőt kaptunk, ezzel biztosítva a menet közbeni folyamatos, 15 cm körüli pontosságot, ami ennél a munkaszélességnél nagyon fontos. A területteljesítmény ezzel jelentősen megnőtt, egyidejûleg az üzemanyag- és időfelhasználás csökkent.



A gépen alkalmazott mûszaki megoldások is kiváló munkaminőséget eredményeztek: lúdtalpkapákkal szerelt, teljes keresztszelvényben dolgozó kapamező, ami nem engedi a kapillárisok vízvesztését; dupla, torziós rugós kapaszár rögzítés; jól láthatóan, könnyen, fokozatmentesen állítható munkamélység; alapfelszereltségben: légfék, rugós biztosítással szerelt nyomlazítók és mellső simítók, nagy átmérőjû hengerek elől és hátul. 



A Farmet K 1250 kompaktornál jellemző a magas minőségû anyaghasználat, valamint a kopóalkatrészeknél tapasztalt hosszú élettartam.



Az Euro-Öko Farm Projekt Kft-nél tapasztalt személyes kiszolgálás is nagyon meggyőző volt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!