A SZAKTANÁCSADÓ VÁLASZOL

Agro Napló
Az EURO-ECO Csoport tagjaként mûködõ Univer-Penta Kft. névjegyzéki szaktanácsadói, munkatársai országszerte nap mint nap találkoznak olyan kérdésekkel, amelyek más gazdálkodókat is érinthetnek. Lapunkban rendszeresen megosztják olvasóinkkal a fontosnak vélt kérdésekre adott válaszaikat.  

Mi a földtörvény által előírt új kötelező adatszolgáltatás beküldési határideje?



A földtörvény új rendelkezése kötelező adatszolgáltatást ír elő a földhasználati nyilvántartásba már bejegyzett földhasználók számára:



- a magánszemély földhasználóknak a személyi azonosítójukat és az állampolgárságukat,



- a gazdálkodó szervezet földhasználóknak pedig a statisztikai azonosítójukat kell bejelenteniük az ingatlanügyi hatóság felé.



Ez a kötelezettség azokra a földhasználókra vonatkozik, akik 2012. december 31-ig a földhasználati nyilvántartásba bejegyzésre kerültek. A kötelező adatszolgáltatás határideje 2013. március 30. napja.



A teljesítéshez a földhivatal ún. „Földhasználati azonosító adatközlési adatlap” nevû formanyomtatványát kell benyújtani a használt földterület fekvése szerint illetékes járási földhivatalhoz.

 

 



Be kell-e jelenteni a földhivatal felé a belterületi mezőgazdasági föld használatát?



Igen. 2013. január 1-jével a földhasználóknak területi mértéktől függetlenül minden termőföld, valamint mező- és erdőgazdasági belterületi föld (kivéve az erdő mûvelési ágú területek) használatát be kell jelenteniük a földhivatal felé (a használat megkezdésétől számított harminc napon belül).

 

 



Mekkora mértékû elismert élőmunka ráfordítást kell biztosítani támogatási jogosultságonként a Zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási programban?



A programban részt vevő termelők kötelesek az elismert tevékenység keretében Virginia és Burley dohány támogatási jogosultságonként naptári évente 1000 munkaóra, zöldség és gyümölcs támogatási jogosultságonként naptári évente 700 munkaóra elismert élőmunka ráfordítást biztosítani.



A gazdálkodóknak évente nyilatkozniuk kell a munkaórák és az árbevétel teljesítéséről, valamint arról, hogy az élőmunka-ráfordítási kötelezettséget a jogosult településen történő munkavégzéssel teljesítették.

 

 



Hány féle kockázati tényezőre köthetünk díjtámogatott növénybiztosítást?



Díjtámogatott biztosítást akár 8 féle kockázati tényezőre is köthetünk, melyek a következők: jégesőkár, aszálykár, árvízkár, téli fagykár, tavaszi fagykár, felhőszakadás kár, viharkár, tûzkár.

 

 



Bérbe adhatók-e a kérődző szerkezetátalakítási nemzeti programhoz kapcsolódó támogatási jogosultságok?



A kérődző szerkezetátalakítási nemzeti programhoz kapcsolódó támogatási jogosultságok különleges támogatás igénybevételére jogosító mezőgazdasági vagyoni értékû jognak minősülnek, mely korlátozottan forgalomképes, annak bérbeadására nincs lehetőség.



Azonban a jogosultság átruházható, örökölhető, mely esetén a vonatkozó kérelmet tárgyév február 1.–április 1. napja között lehet benyújtani az MVH-hoz.

 

 



Hová kell postázni a tejkvótával kapcsolatos kérelmeket és jelentéseket?



A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közlése szerint – az alig néhány héttel azelőtti módosítás ellenére – ismét változott a tejkvótával kapcsolatos kérelmek és jelentések beküldésének postázási címe.



Az MVH tavaly év végi közleménye alapján 2013. január 1. napjától a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet helyett magához az MVH-hoz kellett beküldeni a tejkvótával kapcsolatos dokumentumokat.



2013. február 11-én újabb felhívást jelentetett meg az MVH, miszerint a tejkvótával kapcsolatos kérelmeket és jelentéseket ismét a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. címére kell postázni, tehát jelenleg az intézethez kell küldeni.

 

 



Kik mentesülhetnek a visszavetett vetőmag (vagy utántermesztett vetőgumó) utáni fajtaoltalmi díjfizetési kötelezettség alól?



Azon termelőknek, akik a vetéseknél a saját gazdaságukban termelt vetőmagot vetették vissza, bizonyos fajták esetén fajtaoltalmi díjat kell fizetniük.



A visszavetett vetőmag (vagy utántermesztett vetőgumó) utáni díjfizetési kötelezettség nem terheli azt a mezőgazdasági termelőt, aki szántóföldi növénytermesztéssel 20 hektárnál, illetve burgonya esetében 1 hektárnál kisebb területen foglalkozik.

 

 


 

 



Mely kötelező gépjármû felelősség biztosítások sorolhatóak a Bonus - Malus rendszerbe?



A személygépkocsikra, tehergépkocsikra, autóbuszokra, motorkerékpárokra, vontatókra, mezőgazdasági vontatókra vonatkozó kötelező gépjármû felelősség biztosítás (KGFB) szerződések.



Kivételt képeznek a rendszerben a segédmotoros kerékpárokra és a lassú jármûvekre vonatkozó KGFB-szerződések.

 

 



Várhatóan mekkora lesz Magyarország 2014–2020 közötti agrár- és vidékfejlesztési támogatási keretösszege?



Magyarország a következő hét évben 35,5 milliárd €-nyi forrást költhet el a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés és a felzárkóztatás támogatására.



A 35,5 milliárd € felosztása a következőképp alakul:

- Agrártámogatások: 8,9 milliárd €.

- Vidékfejlesztési támogatások: 3,4 milliárd €.

- Felzárkóztatási támogatások: 23,2 milliárd €.

 

 

 

Mely üzem minősül ún. „takarmány-előállító üzemnek”?



A vonatkozó jogszabály szerint takarmány-előállító üzemnek minősül a takarmány-alapanyagot, adalékanyagot, gyógyszeres takarmányt, előkeveréket, takarmánykeveréket, teljes értékû takarmányt, kiegészítő takarmányt, ásványi takarmányt, tejpótló takarmányt, különleges táplálási igényeket kielégítő takarmányt és ökológiai takarmányt előállító üzem.

 



Amennyiben Önnek is kérdése merül fel, azt várjuk a

szaktanacsadas@eurofarm.hu e-mail címen,

vagy a 06-96/213-788-as telefonszámon! 

 

Kérjük, hogy e-mail-ben küldött kérdéseiknél, a levél tárgyában

tüntessék fel az „Agro Napló” kifejezést! 

 

Az EURO-ECO Csoport országos mûködési területtel rendelkezik,

így munkatársai hazánk minden tájáról várják a termelők érdeklődését!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Miért fontos a tej?

Miért fontos a tej?

A tej és a tejtermékek olyan alapvető mikrotápanyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az emberi szervezet egészséges működéséhez – hívja fel a f...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!