2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

A borsosmenta és a fodormenta termesztése

Agro Napló
A mentafajok felhasználása rendkívül széleskörû. Nagy mennyiségben alkalmazza a korszerû gyógyászat, az édesipar és a kozmetikai ipar. A borsosmenta fõ hatóanyaga, a mentol fokozza az epetermelést, enyhe görcsoldó, gyulladáscsökkentõ, helyi érzéstelenítõ és izomlazító hatású. A fodormenta illóolaját leginkább fogkrémek és rágógumik ízesítésére használják.
A borsos-és fodormenta spontán keletkezésû fajhibridek. Csíraképes magot ritkán érlelnek. Lágyszárú, föld alatti módosult hajtásokkal áttelelő és szaporodó, évelő növények. A borsosmenta gyökértörzsből eredő módosult hajtásai -a föld alatt futó ún. fehér sztólók és a föld felszínén kúszó, ibolyakék ún. vörös sztólók- hajtás- és gyökérképzésre egyaránt alkalmasak. A fodormenta hajtása élénkzöld, talajfelszínen futó sztólókat ritkán fejleszt. Levelei világoszöldek, fodrosak.
Mindkét menta megszárított virágzó hajtásai, levelei, valamint a hajtásból nyert illóolaj képezik a drogot. Hajtásaikban az illóolajon kívül kimutattak flavonoidokat és rozmaringsavat is.
A menták meleg-, fény-, víz- és tápanyagigényes fajok. Csak öntözhető területeken, mély termőrétegû, középkötött talajokon termeszthetők eredményesen. Hazánkban az angol ´Mitcham´ borsosmenta fajta terjedt el, míg a fodormentának köztermesztésû populációit szaporítják tovább.
A menta ültetvényt 2-3 évig érdemes fenntartani. Telepítés előtt célszerû 20-30 t/ha szervestrágyát a talajba dolgozni. A 2. és 3. évben a mintegy 90-150 kg/ha N-mûtrágyát két részletben -2/3 részét indító-, 1/3 részét pedig fejtrágyaként, az első vágás után- javasolt kijuttatni. Az P és K mûtrágyák (50-80 kg/ha K2O és 60-90 kg/ha P2O5) az állomány őszi leszántásakor kerüljenek a talajba.
A sztólóról történő szaporítást alkalmazzák leggyakrabban. A telepítés optimális ideje október eleje-november közepe. Az egyéves anyaállományokból a sztólót közvetlenül telepítés előtt kell kitermelni. Az előkészített területen 13-15 cm mély barázdákat húznak 50-60 cm-es sortávolságra, majd a letisztított sztólókat 1-2 sorosan zsinórszerûen a barázdába fektetik, majd 10-12 cm-es talajréteggel takarják. A szaporítóanyag-szükséglet 1,4-1,6 t sztóló/ha. A telepítés történhet májusban is, gyökeres sarjhajtásokkal. A sarjhajtásokat palántaként kézzel, vagy géppel lehet elültetni 60x20-30 cm-es térállásba (112-134 ezer db/ha).
A menta állományok a tavaszi kihajtástól a sorok záródásáig kultivátorral mûvelhetők, de szükség esetén a gyomírtás herbicidekkel is megoldható. Elsőéves ültetvényben kihajtás előtt alkalmazható a Merkazin (3,5-4 kg /ha). Kihajtás után –10 cm-es növénymagasságnál- a Geonter 80 WP (1,5-2 kg/ha), az első vágás után közvetlenül pedig az Aresin (2-3 kg/ha) juttatható ki. A 2-3 éves állományokban kihajtás előtt a Geonter 80 WP (3-5 kg/ha) javasolható. Elengedhetetlen ápolási mûvelet az ültetvény őszi középmély (15 cm) leszántása, mely részben a rozsdafertőzés elleni agrotechnikai védelmet, részben pedig az ültetvény termőképességének fenntartását szolgálja. A menták leggyakoribb betegsége a mentarozsda. Ellene megbízható védelmet nyújt a Tilt 250 EC vagy a Vigil (1l/ha) 800 l vízzel kipermetezve. A kezelést az első tünetek megjelenésekor, majd szükség esetén ismételten el kell végezni. Jelentősebb kártételt okozhatnak a levéltetvek és a takácsatkák is.
A menta-ültetvények illóolaj-előállításra évente kétszer -a főhajtások teljes virágzásakor és szeptember végén- kerülhet sor. Herba előállításakor az állomány évente háromszor is vágható, a bimbós állapot elérésekor. Ekkor a betakarítást kézi kaszával vagy kaszálvarakodókkal végzik, majd a levágott hajtásokat azonnal szárítják, max. 40 oC-on. A levéldrog-nyerés úgy történik, hogy szárítás előtt a leveleket a szárról lefosztják. Illóolaj-előállítás esetén mintegy 30-60 kg/ha-os, herbánál 2,5-4 t/ha-os, míg levéldrognál 1,5-2 t/ha-os hozam várható.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?