2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Környezetvédelem, szakszerûség

Agro Napló
Az Olivia KFT. 1991-ben jött létre a svájci Delimpex AG leányvállalataként. A cég fõ profilja a nyúlhús termelés. A növekvõ piaci igények kielégítésére az élõ állat egyenletes biztosítása és a minõség további javítása érdekében saját tenyész- és hízónyúltelepek létrehozására volt szükség. Az Olivia KFT. nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, éppen ezért a telepeken keletkezõ nyúltrágyát az elõírásoknak megfelelõen és szakszerûen tesz erõfeszítéseket annak feldolgozására.
Az agrár területen óriási hiány van a környezetre nem káros, szakszerûen kezelt szerves tápanyagokra. Ennek érdekében 2000-ben az Olivia KFT. létrehozott egy komposztáló-üzemet Lajosmizsén. Az automata trágyázó technológia kiépítése oly módon történt, hogy a friss nyúltrágyát közvetlenül egy homogenizáló tartályba juttatja, ahol a keverés után azt szeparáljuk (külön választjuk a szilárd- és folyadék fázist). A szeparált nyúltrágyát átszállítjuk a komposztáló telepre, ahol prizmákba rakva komposztáljuk, napi hőmérséklet ellenőrzés és heti érési vizsgálat mellett. A komposzt érlelés első 3 hetében a hőmérséklet 57-68 °C között van. Ezen a magas hőmérsékleten a különböző betegségek, penészek, foltosságok, férgek, vírusok, …, elpusztulnak. Ezután a komposzt hőmérséklete folyamatosan de egyenletesen csökken. A 70 napig érlelt és kezelt nyúltrágya komposzt hőmérséklete az érlelés végére az évszaknak megfelelő kinti hőmérsékletet felveszi, és azt megtartja. A Tanya komposztnak elnevezett trágyakomposzt sötétbarna, földszagú, morzsalékos anyag.
A komposztnak kitûnő víztartó képessége és tápanyagtartalma garantálja a hosszú távú használhatóságot a talajok és növények számára. Tőzeg bekeverése nem szükséges. A Tanya komposzt alkalmas bionövények, kerti virágok, gyümölcsösök, örökzöldek, gyepfelületek optimális táplálására és feljavítására.
A komposzt felhasználási utasításhoz kísérleteket folytatunk szabad földön és fóliákban. A gombatermesztés területén nagy szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező szakember segítségével kísérleteket folytatunk a gombatermesztéshez – dán kutatások szerint is – ideális (nyúltrágyából készített) komposzt előállítására. A Tanya-biokomposztot először a magyar piacon vezettük be 5, 10 literes és ömlesztett formában.
További információkért forduljanak bizalommal illetékes kollégánkhoz az alábbi telefonszámokon.
Keressük felhasználók, nagykereskedők jelentkezését.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!