Mi kerül az asztalra gyorsan elkészíthető minőségi meleg ételként?

Agro Napló2023. december 12. 12:26

A virslit senkinek nem kell bemutatnunk, 10-ből 9 megkérdezett szokta vásárolni a terméket – derül ki a virsli kategória egyik meghatározó szereplője, a PICK reprezentatív felméréséből.

A felmérésből kiderült, hogy a magyar lakosság háromnegyede a rántottát tekinti életmentő, gyorsan elkészíthető meleg ételnek, míg a melegszendvicsről a válaszadók 69 százaléka gondolkodik így. A képzeletbeli dobogó harmadik helyén 59 százalékkal a virsli végzett, amely így letaszította a trónról a mirelit kész pizzát (20 százalék) – értesült a Pick közleményéből az Agro Napló.

A virsli népszerűsége nem meglepő, hiszen egyre többen vannak tisztában azzal, hogy olyan minőségi alapanyagokból készülő ételről van szó, amelyből nem mellesleg gyorsan és praktikusan, igen változatos ételek készíthetők. Széles hústípus- és ízválasztékának köszönhetően pedig mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illőt, legyen az sertésből vagy csirkehúsból készült, roppanós vagy hámozott, frankfurti, sajtos vagy éppen laktózmentes sajtos ízesítésű.

Mégis, mi alapján és hogyan választunk virslit?

A válaszadók közel fele (49 százaléka) választ megbízható márka alapján. A vásárlók 48 százaléka keresi a magas hústartalmú virsliket, míg 39 százalék a hústartalmon felül arra is odafigyel, hogy magas minőségű alapanyagokból készült virslit vegyen le a polcról. Az eredmények azt tükrözik, hogy ahányan vagyunk, annyiféle virslit szeretünk, még családon belül is: a megkérdezettek közel harmada többféle típusú virslit vásárol, ha a családtagok más-más fajtákat kedvelnek, 8 százalék pedig azt a virslit veszi meg, amit a gyermekük szeret.

A kutatásban résztvevők válaszai szerint a legnépszerűbb termékek a sertéshúsból készült virslik, a roppanós virsliket pedig a frankfurti és a bécsi virsli követi a kedveltségi listán. Bár a virsli eredeti recept alapján sertéshúsból készül (az első frankfurti virslik a 13. században készültek), mára a baromfivirslik is egyre nagyobb teret hódítanak, a megkérdezettek 16 százaléka kifejezetten ezeket a termékeket keresi, de olyanok is vannak (8%), akik ízesítés alapján választanak.

A személyes preferencia mellett az életkor, az életszakasz is nagymértékben befolyásolja, hogy ki milyen típusú virslit vásárol vagy fogyaszt: a gyermekes családok általában előnyben részesítik a hámozott és baromfihúsból készült kisebb méretű virsliket (pl. Pickolino hámozott virslik), míg a felnőttek inkább a sertéshúsból készült, roppanós virsliket fogyasztják előszeretettel (pl. Pickolino Roppanós Frankfurti virslik).

A virslit nem csak klasszikus módon melegítve fogyaszthatjuk, hanem sütve, feltétként, vagy akár vengégváróként is kerülhet az asztalra. Most a Pick összegyűjtött néhány izgalmas virslis receptötletet is az ünnepekre és az azt megelőző időszakra.

1. Amerikai bundás virsli barbecue szósszal, coleslaw salátával

Hozzávalók:

  • 7 dkg kukoricaliszt
  • 6 dkg búzaliszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1.5 dkg cukor
  • 1 tk só
  • 0.5 tk őrölt bors
  • 1 db tojás
  • 1.2 dl tej
  • 8 db PICK PICKOLINO virsli sertéshúsból
  • 1 tubus barbecue szósz mártogatósnak

Coleslaw salátához:

  • 1 fej káposzta
  • 2 db sárgarépa
  • 0.5 fej vöröshagyma
  • bors
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl majonéz
  • 2 ek mustár
  • 1 ek méz
  • 1 db citrom kifacsart leve

Elkészítés: 

A tésztához a liszteket tálban elvegyítjük a sütőporral, a cukorral, a sóval és a borssal. Hozzáadjuk a tojást, majd adagonként a tejet, és simára keverjük. Magas pohárba öntjük – hogy a pálcikára szúrt virslik állítva beleférjenek –, és a hűtőbe tesszük 1 órára.

A szárazra törölt virsliket pálcikákra tűzzük, és lisztben meghempergetjük.

Lábosban vagy mély serpenyőben olajat hevítünk.

A lehűtött tésztába mártjuk a virsliket, majd a forró olajban aranybarnára sütjük minden oldalukat 3-5 perc alatt. Közben többször megforgatjuk. Végül papírtörlőn leitatjuk. Barbecue szósszal és coleslaw salátával tálaljuk.

Coleslaw saláta:

A coleslaw salátához a megtisztított káposztát, sárgarépát és vöröshagymát lereszeljük vagy vékony csíkokra vágjuk. Egy tálba tesszük a zöldségeket, megsózzuk, megborsozzuk őket, és összekeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a tejfölt, a majonézt és a mustárt. Megsózzuk, megborsozzuk, azután hozzákeverjük a mézet és a citromlevet. Az öntetet össszekeverjük a zöldségekkel, végül néhány órára a hűtőbe tesszük.

2. Pickolino virslis muffin

Hozzávalók:

  • 150 g kukoricaliszt
  • 150 g finomliszt
  • 1 ½ tk só
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk kristálycukor
  • 250 ml tejföl
  • 2 db tojás
  • 50 g olvasztott vaj
  • 200 ml tej
  • 100 g cheddar sajt
  • 2 csomag PICK PICKOLINO virsli csirkehúsból (280g)
  • 2 ek ketchup
  • 2 ek mustár

Elkészítés:

Egy tálba tesszük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a cukrot, és összekeverjük. Egy másik tálban elkeverjük a tejfölt, a tojásokat, a vajat és a tejet, majd ezt a két keveréket összedolgozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a sajtot, és azt is belekeverjük a masszába.

Egy muffinsütő formába beletesszük a muffin papírokat, és ⅔ részig megtöltjük őket a masszával. A virsliket kb. 4 cm-es darabokra vágjuk, majd mindegyik muffin közepébe belenyomunk egy darabot. Ezután a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, és ketchuppal, mustárral tálaljuk. 

3. Lencsesaláta roppanós frankfurti virslivel és almával

Hozzávalók:

  • 1 csomag PICK PICKOLINO Roppanós frankfurti virsli (300g)
  • 240 g konzerv vagy főtt lencse
  • 1 fej lilahagyma (100 g/fej)
  • 2 ek 10%-os ecet
  • 2 nagyobb szem alma
  • 3 ek almalé
  • pár csepp citromlé
  • só, bors
  • 1 tk mustár
  • 1 ek juharszirup/méz
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A lencsét átmossuk, lecsepegtetjük és egy tálba öntjük. A lilahagymát apróra, az almát kis kockákra vágjuk, és a lencséhez adjuk. A virslit megfőzzük és felkarikázzuk, majd hozzáadjuk a salátához. Az ecetet, az almalevet, a citromlevet, a sót, a borsot, a mustárt, a juharszirupot vagy a mézet, valamint a durvára vágott petrezselyemzöldet összekeverjük, átforgatjuk vele a salátát, és el is készült.

Ahhoz azonban, hogy a fenti receptek elfogyasztása valóban élmény legyen és jó ízű ételt fogyaszthassunk, elengedhetetlen, hogy minőségi és megbízható alapanyagokból állítsuk össze, különös tekintettel a fő összetevőre, a virslire.

(Forrás: Pick)

Címkék:
állattenyésztés, felmérés, sertés, agrárgazdaság, baromfi, gazdaság, pick szeged zrt., mezőgazdasági piac, virsli, haszonállat, szilveszter, recept,