Figyelem! Rejtett emelésekkel van tele a 2024-es adócsomag

Agro Napló2023. június 8. 08:15

A jövő évi adótörvényekben számtalan a veszélyhelyzet ideje alatt bevezetett adóemelést emel törvényi erőre a kormány.

Vagyis így hosszútávon is velünk maradnak a korábban ideiglenesnek mondott intézkedések. Jogtechnikailag viszont így az Európai Bizottság felé tett vállalások kiskapujára mehet rá a kabinet, hogy különadók helyett a meglévő terhek közé sorolják át ezeket a tételeket. Például velünk marad a megemelt tranzakciós illeték, de a chipsadó bővített termék listája is. Törvényi szintre emelkednek az ekho-s adózás ideiglenes szabályai, de új elemként osztalékadót vetnek ki a bizalmi vagyonkezelőknél, magánalapítványoknál is. A kormány viszont a családi kedvezmények összegeit nem írja át jövőre.

Számos érdekes elem került be a 2024-es adótörvénybe, amelyek megmagyarázhatják a jövő évi büdzsében várt nagyobb bevételeket, illetve segítik azt is, hogy a kormány megfelelhessen az Európai Bizottságnak tett vállalásainak is, nevezetesen annak, hogy a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz lehívásához fokozatosan ki kell vezetnie az extraprofitadókat – értesült a Portfolio.hu cikkéből az Agro Napló.

Az Unió ráadásul ebből nem is enged, az országspecifikus ajánlásokban is felhívták a kormány figyelmét, hogy a különadók kivezetése nem választás kérdése, hanem kötelezően teljesítendő feladat. Ahogy azt korábban a Portfolio már jelezte, logikus jogtechnikai megoldás lehet – és a jelek szerint ezt próbálja meg a kormány-, hogy a megemelt vagy új tételeket beépítik a már meglévő adórendbe.

Így végülis az lett az eredmény, hogy a háborús veszélyhelyzet vége helyett ezek örökre velünk maradnak rejtett adóemelésként.

Erre jó példa volt már, hogy az egyes energiahordozókra kivetett különadókat egyszerűen beolvasztják a jövedéki adók közé. Így például az LPG, vagy a földgáz esetében is az emelt teher kerül a hosszútávú adótételek közé, ahelyett hogy a veszélyhelyzet megszűnésével kiveszne.

A jövedéki adó esetében viszont – ahogy az üzemanyagoknál – úgy a dohánytermékeknél is megadták a jövő évi tételeket. A dohánytermékek jövedéki adója esetében azt látjuk, hogy azok 2024-es mértéke megegyezik a 2023-ban már hatályban lévő adómértékekkel, amelyről a kormány már a 2022-es extraprofitadó-rendeletében rendelkezett.

A cigarettára 29 500 forint/ezer darab és a kiskereskedelmi eladási ár 24 százaléka, de legalább 41 800 forint/ezer darab lesz, a szivarnál, a szivarkánál a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka lesz jövőre a kulcs, de legalább 4 840 forint/ezer darabos díjat kell fizetni.

A finomra vágott fogyasztási dohányra és az egyéb fogyasztási dohányra 25 960 forint/kilogramm, a töltőfolyadékra 33 forint/milliliter lesz az adó.

Az új dohánytermék-kategóriák dohányt tartalmazó, vagy dohánnyal együtt fogyasztott egyszer használatos termékeire 35 forint/darab (szál) lesz a jövedéki tétel, a folyadékára 70 forint/milliliter.

Az egyre népszerűbb füst nélküli dohánytermékre 25 960 Ft/kilogramm, a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékre 25 960 Ft/kilogramm lesz az adó mértéke.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el!

(Forrás: Portfolio.hu)

Címkék:
mezőgazdaság, agrárgazdaság, dohány, gazdaság, mezőgazdasági piac, adózás, európai bizottság, emelés, adótörvény, adóemelés, veszélyhelyzet, adócsomag,