Jön a hatalmas spórolás!

Agro Napló
A múlt heti maratoni kormányülésen a fő téma az energetikai- és a gazdasági helyzet volt. A kormányinfón Gulyás Gergely jelentette be, milyen döntések születtek, amit a Forbes tárgyalt részletesen.

Gulyás Gergely erről beszélt:

  • Európában gázellátási problémák vannak, ez egyelőre Magyarországot nem érinti.
  • A gázár 10-15-szörésére nőtt bő egy év alatt.
  • Csökkenteni kell a gázfelhasználást, a kormány a takarékoskodást magán kezdi – a kórházakat és a szociális intézményeket leszámítva – az állami szervek és az állami cégek számára 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írtak elő. Az illetékes szakminiszterek tesznek majd javaslatot arra, hogyan viszik ezt végbe. Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az állami intézményeket télen 18 fokra fogják majd maximum fűteni.
  • Az átlagos fogyasztással egy magyar háztartásnak 180 ezer forint lenne most a rezsi piaci áron, rezsicsökkentéssel ez (áram és gáz) most 25 ezer.
  • Mindenkit arra kér a kormány, hogy az ésszerűség keretén belül takarékoskodjanak.
  • Tűzifa- és barnaszénprogramot hirdet a kormány.
  • Az erdőgazdaságoknál is lehet majd közvetlenül tűzifát venni, hatóságiáras terméke lesz ez is (szerdán jelentik be, hol mennyiért lehet majd venni); legalább 10 köbméter fát mindenki fog tudni kapni a fűtési szezon kezdetéig; ezzel a lehetőséggel egyszer bárki élhet jövedelmi viszonyoktól függetlenül.
  • Állami elővásárlási programot írnak ki a barnaszénre (gyakorlatilag ez exporttilalom), 50 ezer tonnáról akár 280 ezer tonnára emelhető a kitermelés, az ehhez szükséges lépéseket meg fogják tenni.

Olvassa el a részleteket a Forbes magazin internetes oldalán ide kattintva!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

A kormányzati intézkedések fényében úgy tűnhet, sok helyen a gáz helyett a fatüzelés lesz legkézenfekvőbb fűtési alternatíva, de a növekvő árak és az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!