Nagy kihívás volt a jégkármérséklő rendszernek a június végi hidegfront

Agro Napló
Az eddigi legnagyobb kihívás elé állította az országos jégkármérséklő rendszert a június végi hidegfront; ez ugyanis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által működtetett rendszer történetének eddigi legaktívabb napját hozta, annak ellenére, hogy a generátorok országszerte folyamatosan működtek, az extrém időjárás több helyen is okozott jégesőt – közölte a köztestület lapunkkal.

A június 25-i szélsőséges időjárási helyzetet megelőzően már napok óta fennálló hőséget lezáró hidegfront miatt vált kritikussá, ami nagy mennyiségű nedvességet, hűvös levegőt hozott, és így rendkívül labilissá vált a légkör. Ennek eredményeképpen heves zivatarok pattantak ki, néhány óra alatt 10 szupercella alakul ki (Dunaújváros, Felsőpáhok, Fonyód, Kalocsa, Pécs, Siófok, Szeged, Szombathely, Zalaegerszeg és Zselic térségében) Magyarország felett, erre még nem volt példa a jégkármérséklő rendszer 2018-as indulása óta.

Az extrém időjárást jól mutatja az is, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) műszerei egy nap alatt fele annyi (93 ezer) villámot regisztráltak, mint eddig az egész esztendőben összesen. A szupercellák nagysága is rendkívüli volt. Egy átlagos zivatarfelhő jégveszélyes része 5-10 négyzetkilométeres. A Horvátországból érkező, illetve a Zselic felett kialakult szupercella mérete megközelítőleg 750 négyzetkilométer volt, a Balaton felett összeolvadó, illetve a Szeged alatt elvonuló, majd a makói járást elérő cella nagysága pedig meghaladta az 1000 négyzetkilométert, tehát 100-szorosa volt egy átlagos zivatarfelhőnek.

Mindezek mellett több, 100-200 négyzetkilométeres cella is végighaladt a déli országrészen, komoly károkat okozva. A csapadék intenzitását, illetve a felhőben található jégszemek méretét mutató – az úgynevezett dBZ – érték is rendkívül nagy volt. A Makói járásban elvonuló szupercellában 71 dBZ értéket mértek, ami szintén rekord volt a jégkármérséklő rendszer történetében, illetve ilyen magas érték jellemzően hurrikánok esetében tapasztalható.

Az előzetes adatok szerint június 25-én összességen 69 jégbejelentés érkezett az ország területéről. Nagyméretű jég a határon átjövő cellákból esett, a legnagyobbak – tojás nagyságúak – Baranyában. A jégkármérséklő rendszernek köszönhetően az ország belseje felé haladó felhőkben csökkent a jégszemek mérete, itt már jellemzően borsó és cseresznye nagyságú jég hullott.

Egyelőre nem áll rendelkezésre olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső. A határon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ezek ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés.

Az azonban garantálható, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz, mint amik a rendszer működtetése nélkül alakulnának ki – hívja fel az érintettek figyelmét a NAK tájékoztatása,.

Az ismertetés azt is megjegyzi: 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. 2018-ban, a védekezés első évében már csak 22 ezer hektár, 2019-ben 37 ezer, 2020-ban – a szélsőséges időjárás ellenére – 32 ezer hektárnyi területre történt jégkárbejelentés. Míg 2015-2017 között – a rendszer indulása előtt – 84 százalék volt a jégkár aránya a zivatarkárokon belül, a védekezéssel érintett 2018-2020 közötti időszakban csupán 47 százalékot tett ki.

Számítások szerint a jégkármérséklő rendszer minden évben több tízmilliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, a lakossági, ipari, állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban – szögezi le a köztestület közleménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még mindig hiányzik az eső

Még mindig hiányzik az eső

Örömteli, hogy idén a Fagyosszentek meleget hoznak, viszont a májusi csapadékkal ismét sok a probléma. Az elmúlt napokban ugyan többfelé alakultak ki...

Tovább fokozódik a csapadékhiány

Tovább fokozódik a csapadékhiány

Elszórt, kis mennyiségű csapadékra jövő keddtől van kilátás, a hét második felében viszont már számottevő mennyiség is hullhat – olvasható az Országos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!