Tudományos kutatás a fenntarthatóbb környezetért

Agro Napló2021. január 18. 09:22

Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő Agrárkutatás Állandó Bizottsága (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) idén bemutatta az 5. Előretekintés (Foresight) elnevezésű tanulmányát, aminek elkészítésébe egy magyar szakértő is részt vett – közölte a szaktárca lapunkkal.

Az Agrárminisztérium (AM) emlékeztetett: javaslatára kérték fel Báldi Andrást, az MTA doktorát a rangos nemzetközi szakértői körbe, akik a szóban forgó szakmai anyagot elkészítettek. Ez a felkérés a hazai fenntarthatósági kutatások jelentős elismerését jelenti.

A 2050-ig terjedő időszakot vizsgálva a tanulmány felvázolja, hogyan alakítható fenntarthatóbbá a közvetlen és a tágabb környezet három fő tényezőre összpontosítva: az  étrend és  a táplálkozás javítása, az élelmiszer-rendszerek körkörösségének kialakítása és az elveszett biológiai sokféleség helyreállítása.

A kutatás célja, hogy bemutassa: a tudomány és az innováció miként segítheti a társadalmi és gazdasági fejlődést, valamint Európa felépülését a COVID-19 járványból. Konkrét tanácsokkal szolgál a döntéshozók számára, amelyek segítséget nyújthatnak a stratégiai tervezés során, így jelentősen támogathatják a társadalmi fejlődést.

Az 5. SCAR Foresight tanulmány „Resilience and transformation” (Az újrahasznosítás és az átalakítás) címen elérhető az Európai Bizottság weboldalán – olvasható az ismertetőben.

Címkék:
mezőgazdaság, fenntarthatóság, agrárgazdaság, agrárkutatás, gazdaság, agrárminisztérium, mezőgazdasági piac, scar,