„Mi fán terem az erdő?” - figyelemfelhívó kampány indul

Agro Napló2020. november 19. 12:20

Mi fán terem az erdő? elnevezéssel, társadalmi célú figyelemfelhívó kampányt indít az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) az Agrárminisztérium (AM) támogatásával az erdei életközösség, vagyis erdei ökoszisztéma szolgáltatásainak széles körű megismertetésére – tette közzé a szakmai egyesület.

A tájékoztatás szerint a magyar embereket hat témával szeretnék célirányosan megismertetni. Az első téma az erdők klímavédelemben betöltött szerepét mutatja be.

Ennek kapcsán Borovics Attila, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója – az MTI-nek - elmondta: az erdőgazdálkodás az egyetlen olyan ágazat a világon, amely szénelnyelő, hiszen az erdő sokkal több szén-dioxidot köt meg, mint ami az erdőgazdálkodás során keletkezik. Ezért ez az ágazat rendkívül fontos szerepet játszik a klímavédelemben.

Az erdővel kapcsolatban a biológiai sokféleségen, azaz a biodiverzitáson, a "csodálatos" ökoszisztémán túl azt is tekintetbe kell venni, hogy az egy olyan szénraktár, amire az ember pozitív befolyást gyakorolhat azzal, ha új erdőt telepít – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az OEE ismertetése kitért arra is, hogy a kampány témája szorosan kapcsolódik az Országfásítási Programhoz, aminek legfontosabb célkitűzése a meglévő erdőterület minőségi megőrzése és a fával borított területek gyarapítása.

A klímavédelem mellett az ismeretterjesztő és figyelemfelhívó kampány foglalkozik majd még: az erdőesztétikával, ami az erdő a környezeti kultúra és nevelés alapfeltételeit biztosítja az emberek számára. Emellett rá kívánják irányítani a figyelmet az élőhely és körforgás kérdéskörének összefüggéseire is, mivel az erdő olyan nélkülözhetetlen életközösség, ami a kulcsszerepet tölt be az anyagok körforgásában. A kultúra és kikapcsolódás szintén fontos terület, ugyanis az erdő valamennyi fája hozzájárul ahhoz, hogy az emberi civilizáció fennmaradásához nélkülözhetetlen, legtágabban értelmezett kultúra alapjai megmaradjanak. A  megújuló termékek esetében pedig az erdő minden pillanatban növeli és gyarapítja az emberiség élőfa-készleteit, amelyek folyamatosan ellátják megújuló faanyaggal. A biológiai sokféleség, azaz a biodiverzitás megtartása azért fontos, mert az erdő megfékezi a fajpusztulást és segít az emberi civilizáció fenntartásának feladatában. Mindez pedig olyan érték, ami miatt minden ember számára megőrzendő és gyarapítandó az erdő, mint komplex életközösség.  

A kampány hat témáját és a hozzájuk kapcsolódó kisfilmeket a következő három héten a www.facebook.com/erdeszetiegyesulet, a mifanterem.oee.hu oldalakra és az egyesület YouTube csatornájára töltik fel – tartalmazza az ismertetés.

Címkék:
mezőgazdaság, agrárgazdaság, erdő, gazdaság, erdészet, agrárminisztérium, természetvédelem, erdőgazdálkodás, országos erdészeti egyesület, mi fán terem az erdő?,