Már a kétharmada elfogyott az NHP Hajrá keretösszegének

Agro Napló2020. november 4. 23:40

Az áprilisban elindított Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrában elérhető hitelek iránt továbbra is jelentős érdeklődés, már 14 ezer kis és közepes vállalkozás (kkv) jutott kedvező finanszírozású forráshoz – tett közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) november elején.

A jegybank közölte: 934 milliárd forintnyi megkötött szerződés több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, míg egyharmada új beruházások megvalósítását támogatta.

Emlékeztetnek: az MNB a NHP legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát, 1500 milliárd forintos keretösszeggel indították el ez év tavaszán. Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak tompítására – jelzik -, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít kedvező és kiszámítható kamatozású forrást a kkv-knak. Az NHP Hajrá keretében eddig már 934 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB-nek, ami 14 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódik.

Az NHP Hajrá konstrukció keretében megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 55 százaléka forgóeszközhitel, 14 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek kétharmadát a kereskedelem, javítás ágazatban és a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok vették fel, amelyet az ingatlanügyletek és a mezőgazdaság ágazat követett.

Annak ellenére, hogy az elérhető hitelösszeget jelentősen megemelték a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya: a kihelyezett források több mint negyede mikro-vállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Az MNB 2013-ban elindított Növekedési Hitelprogramja fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követően növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, ezzel jelentős hatást gyakorolva a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is. A program 2013-as indulása óta közel 57 ezer vállalkozás jutott kedvező forráshoz 4 300 milliárd forintot meghaladó összegben – tartalmazza az ismertető.

Címkék:
kkv, mezőgazdaság, agrárhitel, agrárfinanszírozás, agrárgazdaság, gazdaság, mezőgazdasági piac, beruházási hitel, magyar nemzeti bank, forgóeszköz hitel,