5700 kárpát-medencei magyar gazda fogott össze

Agro Napló
A „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében az idén minden eddiginél több, összesen közel 5700 – 3551 magyarországi és 2117 határon túli – magyar gazda ajánlott fel búzaadományt.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett program idei zárásaként a kárpátaljai Nagydobronyban tartott adományozóünnepségen Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és a program fővédnöke, valamint Jakab István, a Magosz és Győrffy Balázs, a NAK elnöke adták át adományokat.

A „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében tartottak adományozó ünnepséget november második felében a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonban. Az eseményen két tonna liszten kívül játékokat és számítástechnikai eszközöket kaptak a gyermekotthon lakói. A „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében a kárpát-medencében gyűjtenek búzát magyar gazdák, majd az abból készült liszt gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez került.  

Az idén 791 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy 5700 magyar gazda – 3551 határon inneni és 2117 határon túli – felajánlása révén. Még soha annyian nem vettek részt adományozóként a programban, mint 2019-ben, az adományozók száma közel negyedével haladta meg a tavalyi 4600 fős rekordot. A felajánló gazdálkodók a learatott búzájuk egy részét minden évben a gyűjtőpontokra viszik, amelyek július közepétől augusztus közepéig várják az adományokat. Augusztus közepétől az összegyűjtött búzát közeli malmokban őrlik meg. A magyar gazdák által összegyűjtött, a tavalyi mennyiséget 20 százalékkal meghaladó 791 tonna búza a közreműködő malmok őrlése után mintegy 472 tonna lisztet eredményezett, amely több tízezer gyermek ellátását szolgálja majd a következő hónapokban.

A Magosz a gazdatársadalmat összefogva, tagságát mozgósítva, a NAK-kal együttműködve szervezi a programot, amely minden évben határozottan tanúbizonyságot tesz arról, hogy a határon inneni és túli magyar gazdák önzetlenül képesek összefogni a nemes célok érekében – közölték a szervezők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!