Megduplázódott a mezőgépésztanulók száma

Agro Napló
Öt év alatt kétszeresére nőtt a mezőgépész tanulónak jelentkezők száma – derült ki az agrárminiszter parlament honlapján olvasható írásos válaszából. Ebben az ágazati szereplők és a kormány közös szakmanépszerűsítő programjának is szerepe volt.

Kézzelfogható eredményei vannak az elmúlt évek erőfeszítéseinek a hiányszakmák népszerűsítése terén, a pályaválasztás előtt álló fiatalok közül egyre többen teszik le a voksukat a mezőgépész szakma mellett. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (Megfosz) közösen 2016-ban indították útjára a Legyél te is mezőgépész! kampányt. Az agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válasza szerint részben az átfogó képzési és karrierprogram eredményeként az elmúlt öt évben a duplájára emelkedett a mezőgépésznek jelentkező diákok száma. Az idei tanévben az Agrárminisztérium szakképző iskolai hálózatában összesen 6311 mezőgépészdiák tanul.

Harsányi Zsolt, a Megfosz elnöke, az Axiál-cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője a Magyar Időknek elmondta: a szakma is érzi, hogy folyamatosan nő a mezőgépészet népszerűsége a tanulók körében. Sőt, tapasztalatuk szerint egyre több kiváló képességű diák kerül be a szakképzésbe, akikből reményeik szerint később mezőgépészmérnökök válnak. Ugyanakkor a szervezet elnöke megjegyezte, hogy korántsem az a cél, hogy mindenki egyetemi végzettséget szerezzen, az ágazatnak nagy szüksége van a szakmunkásokra és a jól képzett technikusokra is.

– Nem lehet mindenkiből mérnök. Azt szeretnénk, ha kialakulna az egészséges egyensúly a szakmunkások, a technikusok és mérnökök száma között – emelte ki. A Megfosz tagjainál, így az Axiálnál is számos tanuló tölti a gyakorlatát.

Ez idő alatt olyan ismeretekre tehetnek szert, amelyekre az iskolapadban biztosan nem lenne mód, a cégeknél pedig a legmodernebb gépek működésével ismerkedhetnek meg az érintettek. – Ha egy őszi kiállításon bemutatnak egy világújdonságnak számító gépet, az januárban már a mi műhelyeinkben is megtalálható. Így azok a fiatalok, akik hozzánk jönnek gyakorlatra, a legkorszerűbb technológiákkal találkozhatnak – fogalmazott Harsányi Zsolt. Majd hozzátette: az a cél, hogy a tanulók komplex tudás birtokában kerüljenek ki a munkaerőpiacra.

Ne csak egy csavart tudjanak jól meghúzni, hanem értsék meg az adott gép működését, s ha kell, az elejétől a végéig fel tudják építeni azt. A szakma népszerűségét minden bizonnyal az is tovább növeli, hogy az érintett tanulók az állami és a különböző céges ösztöndíjak révén már a diákéveik alatt jövedelemhez jutnak, az iskolából kikerülve pedig versenyképes jövedelemmel helyezkedhetnek el.

A legjobbak lehetőséget kapnak arra is, hogy a szakma csúcsteljesítményeit a különböző külföldi kiállításokon ismerjék meg, így jártak például az Agro Naplóval közös szervezésű MezőgépÉSZek verseny nyertesei Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a párizsi mezőgazdasági kiállításon is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?