2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Fókuszban Nógrád megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A harminchatodik rész fókuszában Nógrád megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • Nógrád megyében 2016. I. félévben a 4 főnél többet foglalkoztató megyei telephelyű ipari vállalkozások 187 milliárd forint termelési értéke összehasonlító áron 36%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.
  • A 49 főnél nagyobb megyei székhelyű ipari szervezetek 90 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, a volumennövekedés 8,3%-os volt. Összehasonlító áron az értékesítés 9,0%-kal, ezen belül a belföldi 4,4, az export 9,6%-kal volt nagyobb, mint egy évvel korábban.
  • A kohászat és fémfeldolgozáson kívül valamennyi kiemelt ipari ágazatban nőtt a termelés volumene. Több mint másfélszeres az emelkedés a textil- és bőriparban, ahol az értékesítésen belül az export a meghatározó. Jelentős bővülést produkált a villamos berendezés gyártása ágazat is, ott a belföldi értékesítés növekedése volt hangsúlyosabb.
  • Egy alkalmazásban állóra 5,2%-kal több termelési érték jutott 2016 I. félévében, mint egy évvel korábban.

Építőipar

  • 2016. első félévben a megyei székhelyű 4 főnél többet foglalkoztató építőipari vállalkozások 2,3 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, összehasonlító áron 23%-kal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Egy lakosra 12 ezer forint építőipari termelési érték jutott, az országos 23%-a.
  • Építményfőcsoportok szerint a megyei építőipari produktum háromnegyede épületek építése, negyede egyéb építmények kivitelezéséből származott.
  • Az építőipar ágazatai közül az összteljesítmény 58%-át a speciális szaképítés, 37%-át az épületek építése, 5,5%-át az egyéb építmények építése állította elő. Minden építményfőcsoport és építési ágazat termelési értéke visszaesett 2015. I. félévhez viszonyítva.
  • Az építőipari termelési érték 57%-át az 5–9, 37%-át a 10–19, 6,0%-át a 20 fő és afelett foglalkoztató szervezetek adták. Termelésbővülés kizárólag az 5–9 főt foglalkoztató vállalkozásoknál volt.
  • A június végéig kötött új szerződések volumene az egy évvel korábbi alacsony bázistól 25%-kal maradt el.

Lakás

  • Nógrád megyében 2016. I. félévében 5 lakásra adtak ki használatbavételi engedélyt, ami az előző év azonos időszaki alacsony bázisnak a 45%-a volt.
  • A tízezer lakosra jutó épített lakások száma (0,3) Nógrádban és Borsod-Abaúj-Zemplénben a legalacsonyabb a megyék között.
  • Valamennyi lakást természetes személyek, saját használatra, családi házas formában építtették. A lakások átlagos alapterülete 252 m2 volt, amely 75 m2-rel meghaladta a 2015. I. félévit. Három lakás 4 és több szobával, két lakás 3 szobával rendelkezett.
  • A kiadott lakásépítési engedélyek és új lakóépületek építésére vonatkozó egyszerű bejelentések száma 25 volt 2016. január–júniusban, 17-tel több, mint egy évvel korábban.
  • Az év első hat hónapjában egy lakás szűnt meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?