Feljelentést tett a Miniszterelnökség a pályázatíró maffia ügyében

Agro Napló
Rendőrségi feljelentést tett a Lázár János vezette Miniszterelnökség az uniós támogatásokat közvetítő Vidékfejlesztési Program mikrovállalkozások indítására, mezőgazdasági tevékenység diverzifikálására kiírt pályázata miatt – tudta meg az agrarszektor.hu. A tárca arra gyanakszik, hogy „pályázatíró maffia” próbált meg jogosulatlanul hozzáférni az EU-s támogatásokhoz.

Költségvetési csalás gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tett a napokban a Miniszterelnökség, mert a támogatások jogosulatlan megszerzésére irányuló kísérleteket tárt fel a VP mikrovállalkozási pályázatánál – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Kis Miklós Zsolt, a minisztérium államtitkára. A tárca „pályázatíró maffiára” gyanakszik, mert egyes személyekhez túlságosan sok, teljesen megegyező szövegezésű pályázat köthető.

A tárca szerint életszerűtlen, hogy bizonyos pályázatírókhoz akár százas nagyságrendben kapcsolhatók olyan pályázatok, amelyek nagyrészt csak a benyújtó magánszemélyek adataiban különböznek egymástól. A főként Kelet-Magyarországon előforduló, visszásnak tűnő esetekben a pályázatokat sokszor roma származású személyek nyújtották be. A kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyes megyei kirendeltségeinek jelzései szerint látványosan növekedett az ügyfél-nyilvántartási regisztrációs kérelmek száma azt követően, hogy a mikrovállalkozási pályázat megjelent.

A rendőrségi nyomozás miatt valószínűsíthető, hogy a benyújtott pályázatok elbírálása hosszabb időt vesz majd igénye – mondta Kis Miklós Zsolt. A rendőrségi eljárással párhuzamosan azonban az MVH is elvégzi majd a pályázatok úgynevezett jogosultsági ellenőrzését. A hivatal is kizárhatja azokat a pályázatokat, amelyeknél „mesterséges körülmények megteremtésére”, vagyis visszaélésekre utaló kísérleteket állapít meg.

Mint ismert, a Miniszterelnökség a mikrovállalkozások indításáról, illetve a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásáról szóló pályázatot 13,85 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg. A kiírást azonban november végén fel kellett függesztenie túligénylés miatt. Kis Miklós Zsolt tájékoztatása szerint a felhívásra összességében 140 milliárd forintnyi igény érkezett be, vagyis tízszer annyi, mint a meghirdetett támogatási keret.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még van elnyerhető forrás öntözésre

Még van elnyerhető forrás öntözésre

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztését célzó pályázaton még van elnyerhető forrás – írja a nak.hu. Az egyszerűbb igénylésért ügyfélbarát...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!