Fókuszban Csongrád megye – 1. rész: demográfia, munkaerőpiac

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A tizenharmadik rész fókuszában Csongrád megye demográfiai helyzete és munkaerőpiaca áll.

Demográfiai helyzet

  • Csongrád megyében – az országos folyamatokhoz hasonlóan – 2016 első félévében jelentősen mérséklődött a népesség természetes fogyása.
  • Január-június között – az előzetes adatok szerint – 1591 gyermek született, 10 fővel, 0,6%-kal több, mint 2015 azonos időszakában. Mindeközben a halálozások száma jelentősen csökkent, a 2641 haláleset 11,7%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.
  • A 6 hónap során, az előző év azonos időszakához képest, a természetes fogyás mérséklődött. A születések és a halálozások különbözete 1050 főt tett ki, 26%-kal kevesebbet, mint 2015 hasonló időszakában.
  • A házasságkötések számának hosszabb időszak óta tartó emelkedése folytatódott. Június végéig 845 pár állt anyakönyvvezető elé, 13%-kal több, mint egy évvel korábban.

Munkaerőpiac

Gazdasági aktivitás

  • A KSH munkaerő-felmérése alapján 2016 II. negyedévében a megye 15-74 éves népességének 60,1%-a, 186,1 ezer fő tartozott a gazdaságilag aktívak körébe. Számuk 2,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
  • Közülük 177,8 ezren foglalkoztatottként, 8,3 ezren munkanélküliként voltak jelen a munkaerőpiacon. A foglalkoztatottak száma 6,0%-kal nőtt, míg a munkanélkülieké 44%-kal csökkent 2015 II. negyedévéhez képest.
  • Az év második negyedévében Csongrád megyében a vizsgált népességcsoport 57,5%-át foglalkoztatták, arányuk 2015 hasonló időszakához képest 3,6 százalékponttal emelkedett. A megye foglalkoztatottsága alig valamivel kevesebb, mint az országos átlag.
  • Csongrád megyében a gazdaságilag aktív népesség 4,5%-a tartozott a munkanélküliek közé 2016 II. negyedévében, ami 3,7 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A megye munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal alacsonyabb volt, mint az országos átlag.

Keresetek

  • 2016 I. félévében a Csongrád megyei székhelyű legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél átlagosan 100 ezren álltak alkalmazásban, 3,5%-kal többen, mint az előző év azonos időszakában. Az alkalmazottak 60%-át foglalkoztató versenyszférát 4,7%-os létszámnövekedés jellemezte, míg a költségvetési szerveknél közel ugyanannyian dolgoztak, mint egy évvel korábban.
  • A gazdasági ágak közül a legjelentősebben, 49%-kal az ingatlanügyletek területén dolgozók létszáma bővült. A legnagyobb foglalkoztatónak számító iparban 3,6%-kal dolgoztak többen, mint egy évvel korábban.
  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó keresete átlagosan 6,5%-kal 218 ezer forintra emelkedett, az adókedvezmények nélküli nettó átlagkereset pedig 8,2%-kal 145 ezer forintra nőtt. A növekedés ellenére a keresetek 2016 I. félévében továbbra is jelentősen, 16%-kal voltak alacsonyabbak az országos átlagnál.

Nyilvántartott álláskeresők

  • A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján Csongrád megyében 2016. júniusi zárónapon 9595 álláskeresőt tartottak nyilván, az egy évvel korábbinál 28%-kal kevesebbet.
  • A nyilvántartott álláskeresők 11%-a volt pályakezdő, számuk 32%-kal csökkent az elmúlt egy évben. Az 1097 pályakezdő 30%-a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezett.
  • Június végén a megyei nyilvántartásban lévő álláskeresők 54%-a legfeljebb fél éve, 15%-a pedig több mint két éve keresett munkát.
  • Az álláskeresők között valamivel több a nő, mint a férfi, életkor szerint pedig a 20–24, illetvez a 60–62 évesek voltak legtöbben.
  • A június végi állapot szerint a megyei munkáltatók 2348 betöltetlen álláshelyet jelentettek, az egy évvel korábbinál 78%-kal többet. Egy álláshelyre átlagosan 4 álláskereső jutott, míg egy évvel azelőtt 10.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!