Csak az adott kultúrában engedélyezett növényvédő szert használjunk!

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a termelők figyelmét, hogy a növényvédő szereket kizárólag az engedélyokiratukban foglaltak szerint és az ott jelölt kultúrákban szabad felhasználni. Az ettől eltérő kijuttatás esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki a szabálysértő termelővel szemben. Legutóbb egy Pest megyei termelő őszibarack termésében mért a NÉBIH a kultúrában nem engedélyezett hatóanyagot.

A Vas Megyei Kormányhivatal szakemberei szeptember közepén vettek mintát Sárváron egy őszibarack tételből. A növényvédőszer-maradék vizsgálat során a NÉBIH NTAI laboratóriuma a mintában etofenprox rovarölő szer hatóanyag-maradékot talált határérték alatti mennyiségben, ami arra utal, hogy őszibarack kultúrára nem engedélyezett növényvédő szert használtak a termesztés során.

Az őszibarackban mért hatóanyag jóval a megengedett határérték alatti mennyiségben volt jelen, így fogyasztása egészségügyi kockázattal nem jár.

A nyomon követési vizsgálat alapján a termék egy Pest megyei termelő ültetvényéből származik. A hatóság eljárást indít a termelővel szemben.

Forrás: NÉBIH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02