Nem tehetem meg, hogy visszalépjek, azt is meg kell mutatnom, ha nem olyan a termés

Agro Napló
A cigándi György Dániel családi gazdálkodó az első Kukorica Termésverseny győztese volt 2009-ben. Akkor, a 14,3 t/ha eredmény elegendő volt a győzelemhez. A 2009-et megelőző években még 16 tonnás táblaátlagai is voltak, most, 2015-ben megéli azt, hogy majd' 10  tonna hiányzik az eddigi legjobb eredményhez.

- Viszont ezzel az 5-6 tonnával is mi vagyunk a legjobbak a környéken - vallja szerény büszkeséggel. A fiammal külön-külön neveztünk a versenyre, az ő versenyterületén, - amely a Tiszához közel eső parcellán található -, 7,5 tonna lett a termésátlag. Akad itt nagyobb területen gazdálkodó, akinek a legjobb tábláján alig haladta meg a termés a 3 tonnát, de olyannal is találkoztunk, ahol alig jött össze az 1 tonna egy hektáron. Felmerült bennünk, vajon mi lesz így a kukoricatermesztéssel? Alighanem eltolódik a vetésszerkezet az őszi vetésűek irányába, mert azok beérnek addigra, amíg a hőség és szárazság megérkezik.


                             

Több tíz milliós aszály okozta veszteségem van idén. Hiába számoljuk át többször is, ahol 60 ezer tő van egy hektáron, csak 5-6 tonna lett a termés. Ahol nagyobb tőszámmal vetettünk, kisebb lett a cső, és a partosabb magasabb fekvésű területeken cső sem képződött.  Az időjárásnak való kitettségünk kiküszöbölésére a fejlesztési lehetőségeken gondolkodunk folyton. Öntözéssel stabilizálni lehetne a termésátlagokat. A csatornarendszerek ki vannak építve, mert az 1980-as években jelentős meliorációs beruházásokat végeztek a településhez tartozó szántó területeken. A lefektetett dréncsövek még a földben vannak, de ezek üzemeltetéséhez szükséges berendezések vagy üzemképtelenek, vagy ellopták őket. Itt folyik mellettünk a Tisza, ott a kiemelő állás, de nem működik, így a meglévő árokrendszereket nem lehet aszály idejére vízzel megtölteni. A talajvíz szintje nyáron sem szokott fél méter alá menni, most meg méterekre van. A gazdák összefogására, és állami segítségre lenne szükség ez ügyben. A megoldás véleményem szerint az lenne, ha az állam állami beruházásokkal megteremtené az öntözés feltételeit, a gazdák pedig a saját területeiken elvégeznék a szükséges beruházásokat.


Bevallom, megfordult a fejünkben hogy visszalépünk a Termésversenyből, és nem kérjük a kijelölt parcellák bemérését, de ezt a lépést a versenyben bennünket támogató vetőmag, műtrágya és növényvédő szer vállalatokkal szemben inkorrektnek tartottuk volna. Úgy gondolom, hogy a gyenge eredményből is lehet tanulni, ez is segítheti kutató munkájukat. Ha egyszer már megnyertem a Termésversenyt, becsület dolga azt is megmutatnom, ha nem olyan a termés, mint amilyet szerettem volna. Legyek ott a versenyzők között, ki tudja, fordulhat még jobbra is a „szerencse” kereke!

Kukorica Termésverseny 2015. krónika - Cigánd

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?