2024. április 29. hétfő Péter

A kormány 2015-ben is támogatja a fűszerpaprika termesztőket

Agro Napló
Mintegy 170 millió forint támogatást nyújt az idén a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a fűszerpaprika termesztő gazdáknak. Az FM a tavalyi évhez hasonlóan elő kívánja segíteni a minőségi fűszerpaprika előállítást azzal, hogy támogatást biztosít a minősített szaporítóanyag felhasználáshoz, mely a termelési költségek egyik meghatározó tényezője.

A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló rendelet várhatóan február végén jelenik meg, mely alapján a fűszerpaprika-termelők vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatás igénybevételére lesznek jogosultak. A tárca a forrás mértékét a támogatási időszakban megvásárolt fémzárolt vetőmag nettó árának 75 százalékában, de kilogrammonként legfeljebb 30 ezer forintban tervezi megállapítani.

A kormány vidéki megélhetést, a jövedelmezőség növelésének támogatását továbbra is kiemelten kezeli. További célkitűzés a hazai termékek piacra jutásának elősegítése, melyben a kézimunka-igényes fűszerpaprika termesztésnek idén is jelentős szerepe lehet.

A támogatás igénybevételének feltételei várhatóan nem változnak. A fémzárolt vetőmag vásárlásának számlával és vetőmag minősítő bizonyítvánnyal történő igazolása alapvető követelménye lesz továbbra is a támogatás igénylésének.

A 2014. évi tapasztalatok azt mutatták, hogy a szaporítóanyag származásának nem megfelelő igazolása miatt sokszor a kérelmek hiánypótlására volt szükség, a támogatás kifizetése pedig meghiúsult a nem megfelelő igazolások miatt.

Bízunk abban, hogy a gazdák 2015-ben a teljes keretösszeget felhasználják, és a jelenlegi mintegy 1300 hektár nagyságú vetésterület növekszik. Az idei termés mennyiségét és minőségét természetesen nemcsak a szaporítóanyag minősége határozza meg, sok tényezőtől függ, de a kiváló minőség egyik záloga a minősített szaporítóanyag használata.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Pistázd meg!

Pistázd meg!

Magyarország egyik lenépszerűbb élelmiszere, az Erős Pista új „megPistázott” filmje annak az előzménye, hogy az Univer Product Zrt. 75 éves történetén...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!