Debrecenben folytatódott a Vidékünk Jövője programsorozat

Agro Napló
Debrecen, 2014. 10. 09. - Tóth Attila, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke a vállalkozások és az önkormányzatok együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet a Vidékünk Jövője program debreceni sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet által életre hívott program célja a fiatalok vidéken tartása, elhelyezkedési esélyeik javítása, s annak bemutatása, hogy a vidéki élet valós perspektíva lehet egy pályakezdő számára.

A Vidékünk Jövője program szorosan illeszkedik a Vidékfejlesztési Program 2014-2020 célkitűzéseihez. Ennek központi elemei a vidékről történő elvándorlás megállítása, a tanulmányok utáni hazatérésre ösztönző feltételek kialakítása, valamint a képzett fiatalok vidéken maradásának, illetve vidékre költözésének segítése. A Vidékünk Jövője program a gazdasági szereplők aktivizálása érdekében életre hívta a „Fiatalbarát Díj”-at, mely “Az Év Fiatalbarát Önkormányzatát”, illetve “Az Év Fiatalbarát Hazai Vállalatát” kívánja elismerésben részesíteni. Továbbá két vidéki felsőoktatási intézményben, a Kaposvári, illetve a Debreceni Egyetemen rendeztek a fiatalok számára Workshopot.


A program második rendezvényének a Debreceni Egyetem adott otthont. Az eseményen a diákok kerekasztal-beszélgetések keretében sikeres helyi gazdák és sikeres közéleti személyiségek tanácsait hallgathatták meg, valamint hasznos tippeket kaphattak a vidéki boldogulást illetően. Voltak grafológiai, álláskeresési és életvezetési szemináriumok; a könnyed szórakozásról pedig Orosz György humorista stand up comedy előadásával gondoskodtak a szervezők. Kiállítóként jelen volt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, az Új Nemzedék Plusz, a Munkaügyi Központ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A Workshopon tartott sajtótájékoztatón Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalkozások és önkormányzatok együttműködése jelentősen javíthat a fiatalok elhelyezkedési esélyein, hiszen az önkormányzatok azon dolgoznak, hogy minél több munkahely létesüljön a településeken.

Dr. Jávor András a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese ehhez kapcsolódóan arról számolt be, hogy a Debreceni Egyetem létrehozott egy olyan, végzett diákokból álló közösséget, amely az önkormányzatok munkáját segíti. Közösen dolgoznak annak érdekében, hogy a vidéki élet egyre vonzóbb és megbízhatóbb perspektíva legyen a fiatalok számára.

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója pedig örömét fejezte ki, hogy a Vidékünk Jövője program megvalósulhatott és számos fiatalt segíthet abban, hogy elinduljon egy sikeres, lehetőségekkel teli vidéki élethez vezető úton. 


Szabó Tamás, Tóth Attila, Dr. Jávor András, Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mire valók a Nébih API-jai?

Mire valók a Nébih API-jai?

A Nébih az API-k rendszeresítésében látja több, az agrár- és élelmiszerlánc szereplőket érintő adatszolgáltatás megkönnyítésének lehetőségét.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!