Három ország szakemberei értékelték a magyar-román-szerb regionális együttműködést

Agro Napló
Az Európai Unió társfinanszírozásával eddig 50 millió eurót fordítottak a Magyarország, Románia és Szerbia közös határain átnyúló együttműködési programokra – közölte a Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) Regionális Együttműködés soros elnöke szerdán Kecskeméten, sajtótájékoztatón.

Bányai Gábor, aki egyben a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a regionális együttműködés jelentősen segíteni fogja a térség gazdasági felvirágzását, de ehhez komoly infrastrukturális fejlesztésekre van szükség.

    A DKMT soros elnöke szerint a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, a Szeged-Szabadka-Bácsalmás-Baja közötti vasútvonal fejlesztése, a hiányzó szakasz helyreállítása lehetővé teszi a régió történelmi, regionális és nemzetközi kapcsolatainak felelevenítését.

    Bányai Gábor szorgalmazta, hogy a tervek elkészülése után a kormányok közötti megállapodás létrejöjjön, mert a vasútvonal bekapcsolásával a szárazföldi kapcsolat lenne a Fekete–tenger és az Adria két legnagyobb kikötője, Konstanca és Rijeka között.

    Álláspontja szerint a vasútvonal megkönnyítené a régió lakosai számára az utazást, jelentősen segítené a 3 millió hektár nagyságú, kitűnő adottságú mezőgazdasági területről a termékek szállítását, értékesítését.

    Bányai Gábor reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetési ciklusában is kapnak olyan pénzügyi támogatást, amelyekből a vasútvonal tervei elkészülnek, valamint a három ország közös határai mentén tervezett ipari park, és a megkezdett projektek folytatódnak, illetve újabbak indulnak.

    Kókai Roland, aki a Vajdasági Kormány képviseletében vett részt a DKMT Regionális Együttműködés közgyűlésén elmondta: az Európai Unió elmúlt hét éves költségvetési ciklusa a régió számára sikeres volt, mert az 50 millió euróból több mint 200, határon átnyúló projekt valósult meg.

    Reményei szerint a következő költségvetési ciklusban is hasonló nagyságrendű támogatás érkezhet, így a megkezdett projekteket folytatni lehet.

    Marian Constantin Vasile, a romániai Temes megye Önkormányzatának alelnöke méltatta, hogy a regionális együttműködésen belül jól működik a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program, valamint a Románia–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program is.

    Véleménye szerint több határátkelőt kell építeni, segíteni kell a régió gazdasági megerősödését, mert nagyon sok alacsony jövedelmű ember él a térségben.

    Javaslata szerint szükség van közös agrárpolitika kialakítására, közös felvásárlóközpontok építésére, további, gazdaságot erősítő projektek indítására.

    Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke szerint az együttműködés csak akkor lesz sikeres, ha régió lakói is egymásra találnak.

    A DKMT Regionális Együttműködés kecskeméti közgyűlésén beszámolók hangzottak el a határon átnyúló együttműködési programokról.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!