Közeleg a kötelező földhasználat-regisztráció végső határideje

Agro Napló
Már csak pár napjuk maradt a földhasználóknak, hogy eleget tegyenek földhasználati bejelentési kötelezettségeiknek. A kötelező regisztráció végső határideje szeptember 30.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet, hogy a földhasználóknak 2013. szeptember 30-ig maradt idejük bejelenteni földhasználatukat és azonosító adataikat. A földhasználat-regisztrációra a pontos, teljes földhasználati adatbázis létrehozása miatt van szükség, amelynek köszönhetően a földhasználati viszonyok átláthatóbbak lesznek, könnyebben felszámolhatják a jogszabályok kikerülését szolgáló megállapodásokat, és csak azok juthatnak majd földhöz, akik  jogosultak arra.

 

A bejelentési kötelezettség területnagyságtól függetlenül minden termőföldre vonatkozik. Azaz az egy hektárnál kisebb földek tulajdonosainak is nyilatkozniuk kell: ha termőföldet, illetve mező- vagy erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földet használnak (azaz a földrészletet az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, nádas,  fásított terület művelési ágban vagy halastóként tartják  nyilván), kötelesek bejelenteni. Ez alól kivételt jelent az erdő művelési ágú területek, illetve a zártkerti ingatlan használata, feltéve, ha azt a tulajdonos maga használja.

 

A földhasználók a bejelentést megtehetik személyesen a legközelebbi földhivatalban vagy postai úton a Vidékfejlesztési Minisztérium vagy a földhivatal honlapjáról (www.foldhivatal.hu)  letöltött, megfelelő formanyomtatványok („Földhasználati bejelentési adatlap”, „Azonosító adatközlési adatlap”) elküldésével. A bejelentés díjmentes, viszont a kötelezettség teljesítésének elmaradása szankció megállapítását vonhatja maga után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Már pályázhatnak a falusi kisboltok

Már pályázhatnak a falusi kisboltok

A Magyar Falu program keretében 1–3 millió forintos támogatásra pályázhatnak a kistelepülési élelmiszerüzletek a megnövekedett költségeikhez történő h...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?