A kormány elfogadta a parlagfű elleni védekezési akcióterv 2013. évi végrehajtásáról szóló jelentést

Agro Napló
Az ismeretterjesztésre, tájékoztatásra, szemléletformálásra, a hatósági munka bemutatására, azaz a megelőzés fontosságára helyezi a hangsúlyt a 2012-es kormányhatározatban elfogadott parlagfű stratégia. A több tárcának is feladatokat adó akcióterv végrehajtásáról készült beszámolót a kormány elfogadta.

A védekezési terv hosszú távon a közterületek teljes parlagfű mentesítését, a pollenterhelésre vonatkozó adatszolgáltatási és riasztási rendszer hatékonyabbá tételét és a környezettudatosságra nevelést tekinti az elkövetkező évek fő feladatának.

A vidékfejlesztési tárca évi háromszori kaszálást határozott meg annak érdekében, hogy a gyomnövény pollenszórását megakadályozza. A munkákba több tízezer közfoglalkoztatott vett részt. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara továbbképzésekkel, a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos felhívásokkal, a VM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyerekeknek szóló játékos kiadvánnyal hívta fel a figyelmet a védekezés fontosságára.

Az oktatás és a folyamatos tájékoztatás mellett az ellenőrzésnek, végső soron a büntetésnek is megvan a maga szerepe a parlagfű elleni védekezésben. 2012-ben összesen 7 megyében végzett helikopteres felderítést, mely után 138 eljárás indult a növényvédelmi hatóság 310 eljárása mellett.

Az idén, július 1-jétől működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer, amely a korábbiakhoz képest hatékonyabb védekezést tesz lehetősé. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult hatóságokhoz jutnak el, így gyorsabb és hatásosabb lehet a felderítés, valamint a mentesítés.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!