Az aknák ellen is küzd az ukrán agrárium

agrarszektor.hu2023. augusztus 27. 17:34

Jelentős területeket aknásítottak el az oroszok, amely az emberi életeken túl az agrártermelést is veszélyezteti. Ukrajna nem hagyná, hogy az érintett földek évtizedekig használhatatlanok legyenek, négy éven belül a legtermékenyebb 47 ezer hektárt tenné művelhetővé. A megoldás Azerbajdzsán példája lehet: ott sikerrel aknamentesítik a korábbi harcokban érintett földeket.

Ahogy az Ukrajna elleni háborúban Oroszország ellen fordul a hadiszerencse, az orosz fél egyre inkább hatalmas aknamezőkre alapozva próbálja elérni, hogy megakadályozza Ukrajnát területének felszabadításában.

– írja a Forbes.

Ukrajna ambiciózus tervet készít arra, hogy a mezőgazdasági termelés újraindítása érdekében egyre inkább az ország nagy területeinek aknamentesítésére fordítsa figyelmét, és tervei szerint a következő négy év során legalább a legértékesebb 470 ezer hektár mezőgazdasági területet szeretné aknamentesíteni. Egyes várakozások szerint azonban a taposóaknák évtizedekig, ha nem évszázadokig szunnyadnak majd ott.

Azerbajdzsán lehet a példa

A probléma nagyságrendjét nem lehet alábecsülni. De egy másik posztszovjet ország, amely új utakat tört a megoldhatatlannak tűnő aknaproblémával szemben, jó példa lehet a helyzet kezelésére. Azerbajdzsán 2020-ban visszafoglalta nemzetközileg elismert területének nagy részét, amelyet a Szovjetunió utolsó napjaiban örmény szeparatisták foglaltak el, és három évtizeden át megszállva tartottak.

Ukrajnához hasonlóan ezeken a területeken is rengeteg szovjet korabeli taposóakna van, ráadásul ez a földterület is mezőgazdasági potenciállal rendelkezik, amelyet Azerbajdzsán szeretne kihasználni.

Azerbajdzsán az aknamentesítést kiemelt prioritássá tette, mivel a volt lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek százezrei remélik, hogy visszatérhetnek otthonaikba és újjáépíthetik a romos városokat. A régió egykor mezőgazdasági termékeiről volt ismert.

Címkék:
növénytermesztés, ukrajna, ukrán, orosz-ukrán-háború, ukrajna mezőgazdasága,