Baromfiról, sertésről és szarvasmarháról is szólt a DAA Plusz fórum Egyházasfalun

Baromfiról, sertésről és szarvasmarháról is szólt a DAA Plusz fórum Egyházasfalun (x)

PR
Győr-Moson-Sopron vármegye Soproni járásában, Egyházasfalu községben volt a Digitális Agrárakadémia Plusz fórumsorozat helyi programja.
Fotó: DAAFotó: DAA

Elsőként Derdák Gábor, a MAGOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Fiatal Gazda Gazdakör elnöke, helyi gazdálkodó beszélt a termelésben könnyen és ingyenesen használható digitalizációs megoldásokról, a sertéstartás gyakorlatáról, valamint az Agrár-EDIH projekt lehetőségeiről.

Másodikként „A digitalizáció alkalmazásának lehetőségei a tejelő tehenészetekben” címmel Dr. Húth Balázs, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar egyetemi docense, a Precíziós állattenyésztési és takarmányozási szakmérnökképzés vezetője adott elő az Ebergényi kastélyban. Szólt a fejéstechnológia fejlődéséről, a kötetlen tartásról, a robottechnológiáról, az egyedi adatok méréséről, az RFID-azonosításról, a bendőbólusz használatáról, valamint az adatrögzítési és -kezelési rendszerekről. Kiemelte, mennyire fontos a tehén és a fejőrobot viszonya, továbbá a selejtezés és a robotos fejésre szoktatás. Végül a közel 35 résztvevő videókat nézhetett meg a fejőrobot működéséről, miközben a szakember elmondta, hogy a fejés és a beszoktatás során a mesterséges intelligencia tanul, megjegyzi a feltételeket, rövidít és hatékonyabbá teszi a működést.

A szakmai program harmadik előadója Dr. Alexy Márta agrármérnök, az ELTE Informatikai Kar egyetemi docense, az Óbudai Egyetem tudományos főmunkatársa, a Birdwatcher startup társalapítója volt. Ő a nagyüzemi baromfihús-termelés digitalizációs lehetőségeiről beszélt, megemlítve az adatgyűjtés, az adattovábbítás, az adattárolás és az adatelemzés témáit. Ismertette a szenzorok, a mikrofonok és a kamerák fontosságát, a gépi tanulást, a mesterséges intelligencia lehetőségeit, továbbá az algoritmusok és a Deep Learning jelentőségét. Kiemelte a mesterséges neurális hálókat, valamint a precíziós baromfitartás motivációit is. Kitért a Birdwatcher fejlesztésre, amely gépi látásra alapozott súlybecslést végez, ennek kísérleteiről, vizsgálatairól és eredményeiről is beszélt.

Az előadások végén a szakemberek a résztvevőkkel közösen beszélték át az őket érdeklő témarészeket.

Szerző: Csurja Zsolt

Kapcsolódó cikk: 

Ezért kincs az agráradat XXXVIII. rész: magyar agrár- informatikai fejlesztés segít a nagyüzemi állattartásban

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?