Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.08. szerda

agrarszektor.hu
Reggel még több helyen eshet, majd az északi tájakon csökken a csapadékhajlam, ezzel együtt északon délután egyre inkább kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.05.08.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.05.08.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.05.08.) napon.

2024.05.08. szerda: Reggel még több helyen eshet, majd az északi tájakon csökken a csapadékhajlam, ezzel együtt északon délután egyre inkább kisüt a nap. Ezzel szemben a déli, délnyugati országrészben a felhőzet átmeneti felszakadozását követően erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és ott délután is valószínűek záporok, zivatarok. Többfelé lesz élénk, helyenként erős az északi, északkeleti szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 18 és 23 fok között valószínű, ennél északnyugaton hidegebb, a Dél-Alföldön viszont kissé melegebb lehet az idő. Késő estére 13 és 18 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg. Emiatt fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet.

A következő napon várható időjárás

2024.05.09 csütörtök: Általában sok napsütésre számíthatunk a gyengén vagy közepesen felhős ég mellett. A délkeleti, keleti határ mentén kisebb zápor előfordulhat. Nagy területen élénk lesz az északi, északkeleti szél. Délutánra 19 és 24 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Több sebből vérzik a magyar mezőgazdaság: válságban az ágazat?

Sok gyenge pont van a magyar mezőgazdaságban, az egyik, hogy hogyan viszonyulunk a klímaváltozáshoz, hogyan alkalmazkodunk a megváltozott feltételekhez. Egyre drasztikusabban jelenik meg a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságban, és azt érzékelem, hogy a hozzá való alkalmazkodás nem veszi fel azt a sebességet, amilyen tempóban zajlik a változás - mondta az Agrárszektornak Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, aki a május 22-én megrendezésre kerülő AgroFood 2024 Konferencia egyik előadója lesz. A szakember kitért arra is, hogy az adottságaink ugyan nagyon jók, viszont a feldolgozás nincs arányban az alapanyag-előállítás adottságaival. Ezen a területen óriási a lemaradásunk, amin változtatni kell. Hogy hogyan? Az az alábbi cikkünkből kiderül.

Kapkodnak ezért a zöldségért a magyarok: egyre többen veszik itthon

Noha az elmúlt másfél évtizedben körülbelül folyamatosan csökkent a sárgarépa termőterülete Magyarországon, ez a tendencia végre megtorpanni látszik. A visszaesést ráadásul a termelés színvonalának emelkedése, a legkorszerűbb technológiák és az öntözéses termesztés alkalmazása is kompenzálta. A gyökérzöldség helyzetét az is segíti, hogy stabilan az öt legkedveltebb zöldségféle közé tartozik, mind hazánkban, mind pedig Európában. De milyen kilátásai vannak a magyar termelőknek? Hogyan hatottak rájuk az elmúlt időszakban tapasztalt nehézségek? Mire számíthatnak a fogyasztók idén? Az Agrárszektor erről kérdezte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnökét.

Rengeteg magyar gazda ültet ilyen növényt: de fognak is vele keresni idén?

Bár évek óta csökkenő tendencia figyelhető meg a repce magyarországi vetésterületében, az elmúlt ősszel mintha megállt volna ez a folyamat. Az elmúlt hónapok időjárása azonban nem volt éppen zökkenőmentes, a bőséges csapadék és az elszaporodó mezei pockok több helyen okoztak károkat az állományokban, a hirtelen berobbanó, nyáriasan meleg idő pedig felgyorsította a növények fejlődését. Az idei kilátásokat illetően még nem lehet biztosat mondani, az Agrárszektor által megkérdezett gazdák részéről mégis megfigyelhető volt egyfajta óvatos optimizmus, abban azonban mind egyetértettek, hogy nagyon sok fog múlni a következő hetek időjárásán. Az éghajlatváltozás növénynemesítésre és vetőmaghasználatra gyakorolt hatásaival is kiemelten foglalkozunk az Agrofuture 2024 konferencián, amire még nem késő jelentkezni.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Súlyos dolog derült ki a boltok sajátmárkás termékeiről: az Aldi, Auchan, Lidl, Penny, Spar is érintett

A sajátmárkás termékek részaránya a magyar boltokban évről évre növekszik. Nem véletlen az sem, hogy az elmúlt évek gazdasági hatásai sokkal inkább a nagymértékben sajátmárkákkal operáló diszkontok felé terelték a magyar vásárlókat. A boltok ráadásul azt is látják, hogy a kedvezőtlen gazdasági hatások miatt csökkent a nagybevásárlások száma, miközben nőtt a kisebb, jobban kontrolálható költések száma. Nem meglepetés tehát, hogy a sajátmárkák egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a hazai piacon, és már olyan boltoknál is óriási a hangsúly ezeken, amik klasszikusan nem diszkontláncok. A sajátmárkás termékek reneszánsza miatt megkerestük a legnagyobb itthoni láncokat, ők hogyan látják ezt az időszakot; milyen vásárlási szokásváltozásokat tapasztalnak, és ami még fontosabb, a saját szortimentjükből mely termékek a vásárlók kedvencei. Mutatjuk, a Spar, az Auchan, az Aldi, a Penny és a Lidl válaszait is a témában.

Fillérekért vehetsz víkendházat ezeken a magyar vidékeken: már 1,5 millió alatt is van ajánlat

Mi a helyzet itthon a hagyományos vidéki hobbi- és kiskertekkel, a város széli gyümölcsösökkel, a "hegyekkel", mekkora rájuk a kereslet? Hogyan alakulnak 2024-ben a négyzetméterárak, mik jelenleg a favorit vidékek? Hazai ingatlanpiaci szakértőket kérdeztünk erről, de megtudtuk azt is, befektetési céllal érdemes-e zárkertekben gondolkodnunk.    

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?