Ketyeg az óra: sokat bukhat az a magyar gazda, aki erre nem figyel oda

Ketyeg az óra: sokat bukhat az a magyar gazda, aki erre nem figyel oda

agrarszektor.hu
Már javában zajlik az egységes kérelem beadásának folyamata, mely egészen június 10-ig tart, de természetesen nem szabad az utolsó pillanatokra hagyni a kifizetési/támogatási kérelmek benyújtását. A kérelmezéssel kapcsolatban fontos alaposan megismerni azokat a minimumkövetelményeket, amelyek az alaptámogatásért is elvártak. Mik ezek az elvárások? Kiderül az alábbi cikkből.

Összességében a lényeg, hogy a szántóterületet, az állandó gyepterületet és az állandó kultúrával fedett földterületet növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban kell tartani. Fontos, hogy a szántóterületen, az állandó gyepterületen vagy az állandó kultúrával fedett területen a tárgyévben mezőgazdasági termelés legyen vagy ha mindez nem történik meg, akkor ügyelni kell arra, hogy a gyomok - ideértve a veszélyes gyomnövényeket, valamint a nádat - és a hasznosítás szempontjából nemkívánatos fás szárú növények legfeljebb olyan mértékben legyenek csak jelen, hogy ne álljon fenn a szántóterület, az állandó gyepterület vagy az állandó kultúrával fedett terület „nagymértékű, súlyos lágyszárú vagy fás szárú gyomosodása vagy „nagymértékű, súlyos, maradandó fás szárú gyomosodása - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha mindezek mégis fennállnak, úgy a terület adott évben nem támogatható, sőt a maradandó fás szárú gyomosodás esetén a terület a MePAR-ban is nem támogatható területté válik. Az állandó és az ideiglenes gyepterületen ne legyen a helytelen legeltetési módból eredő károsodás (túllegeltetés), amelynek során rövidre rágás és taposás következtében a gyep foltokban kiritkul és a talajfelszín legalább 50%-ban fedetlenné válik (TMR ellenőrzi). Ugyanitt ügyelni kell arra, hogy a gyepalkotó fűfajok - a nád kivételével - és takarmánynövények túlsúlyban legyenek, és ne legyen látható az előző évből ottmaradt növedék (kóró), amelynek szaporító képletei is elnyíltak.

Ugyancsak elvárt, hogy a fás szárú gyümölcs- és szőlőültetvények esetében a gyommentesen tartási kritériumon túlmenően az ültetvényben a térállásból számított hektáronkénti tőszámot alapul véve a hiányzó, kiszáradt vagy más okból termőképtelenné vált egyedek aránya ne haladja meg a 30%-ot, ha meghaladja, úgy a terület adott évben nem támogatható. Ügyelni kell arra is, hogy a nem termelő tájképi elemekként és egyéb tájképi elemekként megjelölt (NPLFA) területeken meg kell akadályozni, hogy a veszélyes gyomnövények - aranka, parlagfű, selyemkóró (vaddohány) - és az EK rendeletben felsorolt inváziós növények - pl. gyalogakác - megtelepedjenek. Amennyiben e területeken az az inváziós növények jelenléte meghaladja az NPLFA területének a 10%-át, úgy a terület a támogatás szempontjából nem vehető figyelembe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!