Csorbai Attila kiemelte, hogy alapvetően nem a fogyasztói ár rögzítése lesz az oka annak, hogy adott esetben csökkenhet a termelés, ezáltal pedig bizonyos fokú hiány alakulhat ki a termékelőállítási láncban, hanem voltaképp az, hogy a baromfitartók eddig nem tudták olyan mértékben emelni az átadói árakon, mint ahogyan a költségeik felmerültek - írta meg az Infostart. A szakember felidézte, hogy 2021-es évhez képest a takarmány ára mostanra a másfélszeresére, a gáz ára az ötszörösére, a villamosenergia ára pedig mintegy háromszorosára nőtt, amelyek együttesen olyan költségtöbbletet eredményeznek a baromfitartóknál, amit azok szeretnének a felvásárlási árban látni, hiszen senki sem akar veszteségesen termelni.
- magyarázta Csorbai Attila.
A Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatójának elmondása szerint ideig-óráig előfordulhat az, hogy valaki nem termel profitot, ám ennek ellenére fenntartja a tevékenységét, hiszen minden termékpályán vannak jobb és rosszabb időszakok. De az, hogy egy-egy ágazat tartósan veszteséget termeljen, az nem képzelhető el, mert ebben az esetben nyilván a termékpálya leghátulja, tehát a termelő fogja azt mondani, hogy "köszöni szépen, ebben a tevékenységben nem akar részt venni". Innentől kezdve azonban ez a hatás végigfut a termékpálya egészén: ha a termelő nem helyez le megfelelő mennyiségű csirkét, akkor 6 hét múlva nem jelenik meg a vágócsirke a vágó-feldolgozó üzemeknél, ennek következtében pedig a boltokba sem fognak tudni szállítani.
- foglalta össze Csorbai Attila.