Nagy változás jöhet: egyre több ilyen élelmiszer lehet a polcokon
Mától a kézműves és ipari termékek is részesülhetnek uniós oltalomban a földrajzi jelzések új rendszerének köszönhetően.
Mától a kézműves és ipari termékek is részesülhetnek uniós oltalomban a földrajzi jelzések új rendszerének köszönhetően.
A jogi oltalom nem csak a minőséget emeli ki, hanem a termelők számára is új lehetőségeket teremt.
Az Európai Bizottság üdvözölte a Közös Agrárpolitika egyszerűsítésére vonatkozó politikai megállapodást.
Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar etyeki pezsgő felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába.
2025 decemberétől új rendszer védi a kézműves és ipari termékeket az Európai Unióban.
Jelentkezhetnek a lepárlók a borászati melléktermékek támogatással történő kivonására.
Elfogadta az Európai Bizottság a 2025-re szóló, agrártermékek népszerűsítésére vonatkozó promóciós munkaprogramot.
Egyes szakértők szerint hazánkban a zöldségfajták fajtaoltalma annyira működik, amennyire a résztvevők betartják.
Mesterséges intelligenciát alkalmaz a Széchenyi István Egyetemen fejlesztett mezőgazdasági robot.
Az Európai Parlament jóváhagyta az EU és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi megállapodást.
A Lajta sajt ára körül óriási a szórás, de az is igaz, hogy nagyon sok helyen átmenetileg hiánnyal kell számolni.
Az Európai Bizottság döntésével 86-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma.
Az árak emelkedése mellett egyaránt mérséklődik az export és az import Magyarországon.
A tokaji borok átlagára itthon még mindig lényegesen magasabb, mint a külpiacokon.
A külföldre került bormennyiség a 2021-es 905,6 ezer hektolitert túlszárnyalva 1,164 millió hektoliter volt 2022-ben.

Az ENSZ 2026-ot a legelőknek és a pásztoroknak és az ő kiemelt szerepüknek dedikálja.
Az ÖMKi aktuális kísérleti eredményeik alátámasztják a csökkentett művelésen alapuló ökológiai mezőgazdaság előnyeit.
Csak az integrált, tudásalapú, helyspecifikus tápanyag-utánpótlás jelenthet valódi kiutat a piacot jellemző bizonytalanságból.
A magyarok nem lelkesednek a változásért és nincs igazi kapcsolat a kutatók és a gyakorlat között sem.
Megalapozatlannak tartják az állattartók a felmerülő állatjóléti javaslatokat és még az sem biztos, hogy a fogyasztót érdekli a kérdés.