Ezeket a kénes nitrogénműtrágyákat a növények és a gazda pénztárcája is szereti – még problémás talajokon is! (x)

PR cikk2024. március 1. 12:30

Nem az a kérdés, hogy idén tavasszal kell-e kénes műtrágyát kijuttatni a gazdáknak, inkább az, hogy milyen formában! Rosszul megválasztott tápanyaggal ugyanis csak a közül választhat a gazda, hogy melyik kezébe harapjon: problémás talajokon a kommersz tápanyagok kimosódási aránya vállalhatatlan pluszköltség, míg a növényeknek elérhető kén nélkül oda a tavasszal ma már nélkülözhetetlen fagytűrés, olaj- és sikértartalom. Nem beszélve az egyoldalú nitrogénpótlás olyan kockázatairól, mint a hektolitersúly csökkenése a kalászosokban vagy a rosszabb nitrogénhasznosulás pluszköltsége.

Megoldás? Az olyan szakemberek, mint Farkas Sándor, az IKR Agrár Kft. Marcaliban található műtrágyaüzemének üzemigazgatója, a vállalat kínálatában megtalálható olyan kénes műtrágyákat javasolják a termelők figyelmébe, mint a ma már akár természetes huminsav-kiegészítéssel készülő formában is elérhető DASA (26% nitrogén, 13% kén) DASA H név alatt, vagy a piacon egyedülálló, kettős nitrifikációgátlóval készülő olyan kénes nitrogénműtrágya, mint a szilárd Ensin és a folyékony Stabile NS.

Az üzemigazgató szerint ugyanis nem hunyhatunk szemet afölött, hogy a pillanatnyi helyzet folyamatos számításokra kényszeríti a mezőgazdaságot.

„A gazdák még sosem készítettek ennyi Excel-táblázatot, egyre összetettebb matematikai feladvány pontosan tervezni a várható bekerülési költségekkel és várható árbevétellel, nehéz megtalálni az eszközöket, amivel nyereségessé tehető a következő év. Az árréssel együtt csökken a mozgástér, a gazdák ilyen körülmények között keresik a céljaikat szolgáló legjobb technológiákat. Ilyen helyzetben a lista tetején olyan hatóanyagok állnak, amelyek kevesebb odafigyelés és kisebb ráfordítás mellett is képesek fenntartani, javítani a terméskilátásokat. Ezeket egyszerre teljesíti a kénpótlás, a tavaszi kéntrágyázás, amely nélkül búza esetében elképzelhetetlen elérni a malmi minőséget. Az pedig 2024 elején is jól látszik, hogy a takarmánygabonák terén az ukrán és orosz gabonaajánlatokkal a magyar termelők nem tudnak majd versenyezni.”

Miért nincs egészséges növény és minőségi termés átgondolt kénpótlás nélkül a tavaszi fejtrágyázás részeként?

A termelők sokszor hallhattak már limitáló aminosavakról, olyan fehérjeformákról, amelyek felépítése elképzelhetetlen a növényekben a kén nélkül. Ezek a folyamatok számos területet érintenek, a fehérjeszintézist, olajszintézist, hatással vannak arra, milyen hatékonysággal hasznosítják a növények a nitrogént. A marcali műtrágyaüzem üzemigazgatója szerint már csak emiatt is kell megszívlelni azt a sokat emlegetett figyelmeztetést, hogy az elmúlt évek környezetvédelmi normáinak szigorítása miatt mára szinte teljesen kiürült a korábbi légszennyezéssel talajba került kénmennyiség.

A kénpótlás mellett 2 fontos érvet emel ki a szakember:

1., A növények számára felvehető kén nélkül csökken a nitrogénhasznosulás aránya a növényekben.

„A talajból kiürülő kén hatását érdemes a nitrogénhasznosulás szempontjából külön is megvizsgálni, hiszen a konvencionális tápanyagoknál átlagos körülmények között is jelentős a nitrogénveszteség. Különösen igaz ez a most olcsó megoldással kecsegtető karbamid esetében. A hiányzó kén miatt a nitrogén beépülésének folyamata is lelassul, ami immár nemcsak a kimosódás vagy elillanás miatt jelent veszteséget a gazdának, a növények fejlődése is elmarad a kívánatostól, hiszen hiába lesz ott a vegetatív növekedést biztosító tápelem, az nem épül be a növényekbe.”

2., Folyamatos kéntrágyázás nélkül nincs magasabb áron értékesíthető minőségi termés.

Az egyoldalú nitrogénpótlás ugyanis úgy "löki meg" a növények fejlődését, hogy a beltartalmi értékek növeléséhez szükséges további elemek nincsenek jelen. Az állomány ilyenkor ugyan látványosan növekszik, de aratásra mindez csökkenteni fogja a hektolitersúlyt, vagy ha a napraforgóra, olajnövényekre gondolunk, akkor az olajsavtartalom csökken.

„Az elmúlt években a kiváló minőségű malmi búza és a takarmánybúza között igazából minimális árkülönbség volt. A Magyarország számára kiemelt fontosságú déliexport útvonalakon 2024 januárjában a tonnánként durván 45 ezer forintot megközelítő hrivnyás ajánlatokkal kell versenyre kelnie a termelőknek. Malmi és javító minőségű búzából sokkal kevesebb elérhető a piacon, így jelentős árkülönbség alakult ki ezek javára. Amennyiben a jobb áron értékesíthető terményt célozzák a termelők, ügyelniük kell a fehérje- és sikértartalomra, hektolitersúlyra, amivel ismét megérkeztünk a kénpótláshoz, de ugyanez a logika érvényesül, ha alaki az olajsavtartalom emelését szeretné elérni a napraforgó termesztésében” – vallja Farkas Sándor.

Melyik műtrágyatermékkel növelhető a termésminőség reális áron, akár problémás talajokon is az IKR Agrár Kft. kínálatából?

Farkas Sándor több választási lehetőséget ajánl a termelők figyelmébe az IKR Agrár Kft. kínálatából. A növények kénigényét ezek szilárd és folyékony formában egyaránt kiváló ár-érték arányon elégítik ki, ráadásul újdonságok is szerepelnek a felsorolásban.

DASA 26% nitrogén, 13% kéntartalmú szilárd műtrágya és DASA® H szintén szilárd, granulált tápanyag 26% nitrogén-, 13% kén- és 0,25% lignittartalommal.

A DASA szilárd műtrágya egy ma már ismert és bizonyított hatásfokú termék, amely a nitrogén és kén egymást erősítő (szinergikus) hatására épít. Az új DASA® H tápanyag a hatóanyagok sorát lignitkiegészítéssel bővíti, amely a huminsav természetes forrása. A huminsavak kapcsán számos cikk és kutatás írta le, hogy azok jó hatással vannak a növények fejlődési erejére, stressztűrő képességére, ez a szilárd műtrágyánk most ezt is megadja az állománynak. „Kiválóan alkalmas vetés előtti alaptrágyázáshoz, tavaszi fejtrágyázáshoz vagy a tenyészidőszakon belüli tápelempótláshoz hiánytünetek megelőzése céljából. A tápanyag kiválóan segíti az alacsony humusztartalommal ellátott, könnyű homokos talajokon növekedő növények táplálását.”

Nitrogénoldat a száraz tavaszi időjárás ellensúlyozására: Nikrol 27-3S

Az egyre szárazabb tavaszi időjárás miatt a folyékony fejtrágyák jelentősége felértékelődik az agráriumban. Az oldott formában kijuttatott tápanyagokat ugyanis kevesebb bemosócsapadék mellett is jobb arányban hasznosítják a növények.

„Folyékony tápanyagok terén az IKR Agrár Kft. alaptermékét a Nikrol 27-3S jelenti 27% nitrogénhatóanyag mellett 3 elemi kéntartalommal, összesen 7,5% könnyen felvehető kéntrioxid-tartalommal (SO3).

Szabályozott tápanyag-leadású kénes nitrogénműtrágyák a piacon, egyedülálló nitrifikációgátló technológiával: Ensin és Stabile NS

A kimosódás csökkentése érdekében továbbfejlesztett, kimosódásnak ellenálló, szabályozott tápanyag-leadású kénes nitrogénműtrágyák közül is választhatunk az IKR Agrár Kft. kínálatából. Ezt a termékvonalat az Ensin szilárd és ennek szintén nitrifikációgátlóval készülő folyékony változata, a Stabile NS műtrágyák jelentik 26% nitrogén- és 13% SO3 tartalommal.

„Az Ensin a nitrogént ammóniumnitrát formában, a ként vízben nagyon jól oldódó szulfátformában tartalmazza. Kiváló minősége és összetétele kiváló kiegészítő és fejtrágyává teszi ezt a tápanyagot, különösen a kénhiányos területeken. A nitrifikációgátlóval kezelt műtrágyából folyamatosan szabadul fel a hatóanyag, ennek köszönhetően a teljes vegetációs időszak tápanyagigénye lefedhető egyetlen tavaszi fejtrágyázással, amely se a növényeket, se a talajvizet nem károsítja.”

Folyékony műtrágyák terén a Stabile NS az egyetlen termék, amely ezzel a kettős hatással bír a nitrogén megtartása érdekében. „A Stabile NS hatóanyagai közül az egyik a karbamid lebomlását lassítja ammónia formába, a másiknak köszönhetően az ammónium alakul át lassabban nitráttá. Ez bármely kultúrában egyenletes tápanyaghatást biztosít 10-12 hétig, ráadásul itt nem kell a műtrágya feloldásával vagy szuszpenzió készítésével sem bajlódnia a termelőnek, az használatra kész formában érhető el.”

Kiváló minőségű termés reális ráfordítással? Válassza az IKR Agrár Kft. kénes nitrogénműtrágyáit növényei táplálásához! Az értékesítők országos lefedettséggel várják megkeresését!

www.ikrakrar.hu/kapcsolat

(x)

Címkék:
műtrágya, nitrogén, tápanyag, kén, IKR Agrár, kénpótlás, kéntrágyázás,