Kiváló és intuitív kezelésbiztosító rendszer (x)

Agro Napló2023. június 14. 11:21

Előzetes programozást kínáló új KRONE PreSelect kezelőrendszer.

A KRONE PreSelect rendszerrel a Krone egy új típusú gépkezelő rendszert mutat be, mely lehetővé teszi a traktorhoz csatlakoztatott függesztett munkagépek hidraulikus funkcióinak előzetes kiválasztását, és ezek működtetését a traktor oldali vezérlőszelepekkel. Az elektromos funkciók, mint például a felfekvési nyomás beállítása, közvetlenül megvalósíthatók. A kezelőrendszer két változatban lesz kapható: A KRONE PreSelect DS 50 az új előre programozható vezérlőegység új kivitelű változata. Alternatív lehetőségként a KRONE PreSelect Digital egy csatlakozókábelt kínál, amely összeköti a gépet a traktor ISOBUS csatlakozójával. Ezután a hidraulikus funkciók megjelenítése és az előzetes kiválasztások a traktor ISOBUS terminálján keresztül történnek. Ez a gépkezelési forma rendkívül rugalmas, mert lehetőséget ad arra, hogy a PreSelect DS 50 és a PreSelect Digital között váltsunk. A KRONE PreSelect rendszer kezdetben a jól ismert KRONE EasyCut B 870, B 1000 és B 950 Collect hármas kaszakombinációkhoz lesz használható, de a jövőben más gépcsoportokhoz is elérhető lesz.

KRONE PreSelect DS 50

A KRONE PreSelect DS 50 egy modern kialakítású rendszer, melyhez a DS 100 kezelőegység szolgált alapul. A munkagéphez közvetlenül csatlakozik, áramellátása pedig a vezetőfülkében található 12V-os csatlakozón keresztül történik. A KRONE PreSelect DS 50 ergonomikus egykezes kezelést kínál fóliabillentyűzettel. A hármas kaszakombinációk esetében előre programozhatók különféle hidraulikus funkciók, például a kaszaegységek egyik vagy mindkét oldali kiemelése, a munkaszélesség módosítása vagy a keresztirányú szállítószalagok elfordítása, majd az előre kiválasztott funkciók a traktor vezérlőegységeinek működtetésével végrehajthatók. Az állapotjelző LED lámpák mutatják az adott meghajtók helyzetét (bekapcsolt/kikapcsolt), a kaszák szállítási pozícióját, valamint a hidraulikus funkciók aktuálisan kiválasztott állapotát. A kaszaegységek felfekvési nyomása és a keresztirányú szállítószalagok sebessége a kijelzőn látható, és a „mínusz”, illetve a „plusz” gombokkal állítható.

KRONE PreSelect Digital

A KRONE PreSelect Digital gépkezelő rendszer alapvetően ugyanazokat a feladatokat látja el, mint a KRONE PreSelect DS 50. A két rendszer között az a különbség, hogy a munkagép és a traktor ISOBUS csatlakozó aljzata közötti kábelkapcsolat egy ISOBUS terminálon keresztül teszi lehetővé az információk megjelenítését és az előzetes beállításokat. A csatlakoztatott munkagépek hidraulikus funkciói az ISOBUS terminálon az előzetes programozás kínáló KRONE PreSelect Digital elektromos kezelőrendszerrel előre kiválaszthatók, majd a traktoroldali vezérlőszelepekkel működtethetők. A szimbólumok azt mutatják, hogy az adott pillanatban melyek a kiválasztott funkciók. A KRONE PreSelect Digital ezenkívül beépített üzemóra számlálóval is rendelkezik, és jelzi a kaszaegységek fordulatszámát is. A felfekvési nyomás és a keresztirányú szállítószalagok sebessége a gombok megnyomásával állítható. Nagy előnyt jelent, hogy a funkciók előzetes kiválasztásához és a vezérlőszelepek működtetéséhez rendelkezésre áll a traktor ISOBUS-kompatibilis menetirányító karja. Ily módon a traktor és a munkagép összes funkciója – még az ISOBUS vezérlés nélküli gépeken is – kényelmesen működtethető egy joystick segítségével anélkül, hogy másik kezelőfelülethez kellene nyúlni.

KRONE PreSelect DS 50 egy Krone EasyCut B 1000 kaszán. (Fotó: Krone)

KRONE PreSelect DS 50 egy Krone EasyCut B 1000 kaszán. (Fotó: Krone)

 

KRONE PreSelect Digital: a Krone EasyCut B 1000 kasza előzetes programozása egy ISOBUS terminálon. (Fotó: Krone)

A KRONE PreSelect Digital segítségével a funkció előre kiválasztható és a vezérlőegység a traktor ISOBUS-képes hajtókarján található AUX gombokkal vezérelhető anélkül, hogy a markolat megváltozna. (Fotó: Krone)

Címkék:
traktor, krone, isobus, joystick, krone preselect ds 50, programozás, kezelőrendszer, krone preselect digital,