Régi név, új tartalom és méretek

Agro Napló2022. december 16. 14:54

A Fendt 700 Vario új, hetedik generációja teljesen új traktor, több, mint ráncfelvarrás.

1998-as bevezetése óta a széria számos díjat nyert, és azóta is a Fendt legkelendőbb szériája. Nagy gazdaságokban, valamint bérvállalkozóknál, a világ minden táján számítanak e traktorokra – szántóföldi gazdálkodásban, legelőn vagy közúti munkában, esetleg homlokrakodóval dolgozva.

E széria öt típussal (720, 722, 724, 726, 728) 203-283 LE teljesítménytartományt ölel fel, és várhatóan újabb gazdákat hódít meg. A Fendt DynamicPerformance többletteljesítmény-koncepciója 20 LE extra teljesítményt szabadít fel a Fendt 728 Varioban, így 303 LE a maximum. E többlet nem kötődik minimális sebességhez vagy speciális alkalmazásokhoz.

A FENDT 900/1000-es dizájnja alatt már nem a korábbi Deutz motor dolgozik, hanem 7,5 literes, kis fordulatszámú AGCO Power. A nagytraktorokról ismert hidromotor hajtású nyomóventilátor hűti (CAS), amely a levegőirány kézi, illetve automatikus megváltoztatásával tartja tisztán a hűtőt.

A VarioDrive hajtás már menettartomány-kapcsolás nélkül ­képes a traktort 200 m/órától 60 km/óra csúcssebességig fokozatmentesen, abszolút simán gyorsítani, és kopásmentesen irányt váltani. Szükségtelenné teszi az összkerékhajtás kapcsolását, valamint kiküszöböli a mellső és hátsó tengelyek közötti hajtásból adódó feszültségeket azzal, hogy kanyarodás közben változtatja a tengelyek közötti áttételt. Ez utóbbi jóvoltából 2,2 méterrel szűkebben fordulhat a traktor, mint hatodik generációs elődje. (10 méteres kör a korábbi 12,2-vel szemben)

Az automatikus gyári keréknyomás-szabályzó (VarioGrip) csökkenti a talajtaposást és a fogyasztást, növeli a terméshozamot és a hatékonyságot. A kisebb szlippel nő a területteljesítmény és nem mellékesen a vonóerő.

Gyári adatok szerint 9 tonna az önsúly és 6 tonna a terhelhetőség. A mindössze 30,5 kg/lóerő teljesítménytömeg aránynak és a kompakt külső méreteknek köszönhetően a Fendt 728 Vario különösen fordulékony, és a lehető legkisebb a talajnyomása. A 15 tonnáig terjedő megengedett össztömeg lehetővé teszi a traktor használatát nehéz vontatóként.

Feltűnők a lapos tömítésű, csepegésmentes, a hagyományosokhoz képest könnyebben tisztán tartható, és a 220l/min térfogatáramú szivattyút kevésbé fojtó hidraulikus gyorscsatlakozók. (Az átmeneti időszakra természetesen átalakító adapterek kaphatók.)

Akár 220 liter szállítási kapacitás, valamint maximum öt hidraulikacsatlakozó hátul és kettő elől, illetve három középen – ezek a Fendt 700 Vario nagy teljesítményű hidraulikájának megkülönböztető jegyei. Az LS-hidraulikakört, a szokásos hidraulikus vezérlővezeték mellett/helyett elektromosan is lehet szabályozni.

A hátsó emelőmű egy tonnával többet (11 t) képes emelni és a FENDT elsőként kínálja tehermentesítő-szabályzással, hogy a munkagép tömegének egy részét átvegye a traktor.

A FENDT kényelmét további magasságokba emelte a 7. generációs 700 Vario:

  • A harmadik pont kitámasztó-munkahenger súlyának egy részét tehermentesítő drótkötél veszi át, megkönnyítve kézi mozgatását.
  • A kézifék-asszisztens automatikusan oldja a kéziféket induláskor és befékez, ha a vezető elhagyja ülését.
  • A visszapillantó tükrök elektromosan nemcsak billenthetők, hanem teleszkóposan be is húzhatók, például szurdokban illetve fák alatt.
  • A nagyobb traktorokhoz hasonlóan elérhetővé vált a hárompontos pneumatikus fülkerugózás.
  • 2023 végétől a vezetőfülke gombnyomásra átállítható 4-es védelmi kategóriára, amely megvédi a járművezetőt a portól, a folyékony növényvédő szerektől és azok gőzeitől.
  • A Fendt 700 Vario új generációjában egyszerű és egyénre szabott a traktor és a munkagépek kezelése, a FendtONE fedélzeti rendszer multifunkciós és opcionális 3L joystickjével. Az alapfelszerelésű Fendt 700 Vario digitális műszerfala 10 colos, és a kartámaszterminálja 12 colos. Opcióként kérhető a tetőkárpitba szerelt 12 colos terminállal is.
  • A FendtOne kezelőrendszert nem akármilyen ülésből kezelheti a vezető. Az ISRI-vel közösen kifejlesztett üléskínálatot egyedülállóvá teszi a bőrhuzat, az ülésszellőztetés, a masszázsfunkció, az elektromos üléslap-, oldaltámasz- illetve támlaállítás, és a memóriafunkció (gépkezelőhöz köthető beállításokkal), a deréktámasz. Erre mondhatjuk, hogy nem semmi!
  • A fülketető nyolc mikrofonja és a 4.1-es hangrendszer mellett felüdítő lehet telefonálni és zenét hallgatni a traktorban.

A precíziós gazdálkodás elemei (Fendt Guide, SC, VRC, TI-Headland, TIM, FENDT Connect) mondhatjuk „természetesen mind elérhetők” e szériában is.

 

 

Szöveg: Kresz Gábor, Fotó: Fendt
Forrás: AXIÁL HÍRADÓ 2022. ÉVI 5. SZÁM

A cikk szerzője: Kresz Gábor

Címkék:
folyékony műtrágya, eu-s pályázat, akció, magazin-2022-12,