Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Agro Napló2022. szeptember 9. 15:36

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, következményeit nagyon sokan leírták, jósolják. Ezek között viszont nem szerepel, hogy a repcetermesztőknek milyen kihívásokkal kell szembenézniük már most ősszel.

A sok probléma (magágykészítés, csapadék megőrzése, repcebolha, repcedarázs, kelésbiztonság, gyomirtás stb.) közül most csak a kalászos gabonák árvakelésének az irtásával foglalkozunk.

Az aszály miatt megszorultak a kalászos gabonák szemjei, a kisebb, csököttebb szemeket a kombájn nagyobb valószínűséggel szórta ki a szalmával együtt. Vagyis a szokásostól nagyobb mennyiség került a tarlóra és tarlóhántással a talajba. A csapadékmentes nyár miatt nem következett be a kalászos gabonák árvakelése. Vagyis a repcével együtt fognak csírázni (ha megkapják a nagyon várt esőt) és rögtön megkezdik a károsításukat. A csírázásuk folyamatos lesz (mert különböző mélységből bújnak elő), ezért ősszel a repcében akár 2-szer, 3-szor is muszáj lesz védekezni.

 

Búza árvakelés repcében

 

Az egyik védekezésre javasoljuk a magasan adjuvált Fitofop (50 g/liter kizalofop-P-etil) szelektív egyszikűirtót az őszi káposztarepce 1–6 leveles állapotában. Árpa- és búza árvakelés ellen a gabonák gyökérváltása előtt, vagy legkésőbb a bokrosodás kezdetéig kell kipermetezni, alacsony permetlével (200 liter/ha körül), finom porlasztással és 0,7–1,0 liter/ha dózisban. Erősen fejlett árvakelés, vagy kissé megkésett kezelés esetén az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózis alkalmazása szükséges.

 

 

Címkék:
körforgó, üvegházhatás, élelmezés, repcebolha, sonkát, fendt 900 vario mt, szuszpenzió, magazin-2022-09,