Last minute a mezőgazdaságban

Agro Napló2022. április 10. 16:16

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, technológiák meghonosításával lehetne ellensúlyozni.

A depó műtrágyázás a műtrágya jobb hasznosulása érdekében átgondolandó! Egy másik technológiai elem a kukorica közti takarónövények kipróbálása és bevezetése is lehet, a hirtelen lezúduló esők helyben tartására, ill. a több gyökértömeg előállítására.

A termelőeszközök, vasak egyre drágábbak és drágábbak, ezért érdemes jól átgondolni egy beruházás előtt, hogy a következő tíz év milyen irányt fog venni! A talajkímélő és -építő technológiákat muszáj lesz elindítani, ellenben a gyermekeinknek vagy unokáinknak sivatagot hagyunk hátra, amin nehéz lesz gazdálkodni!

Terrano és Partner – talajművelés és műtrágyázás

A sávos talajművelésről már többet hallottunk, a kukoricatermesztésnél nagyon rég használják. A lényege, hogy ősszel az alapművelést egy sáv művelő kultivátorral végezzük és a kapák mögé műtrágyát juttatunk ki. Tavasszal ezekre a sávokra jön a vetőgép és bárminemű talajművelés nélkül elvetjük a kukoricát.

A Horsch többéves kísérlet és tapasztalatszerzés után létrehozta az aprómagvak vetésére alkalmas sávművelő vetőgépet. Ez a gép egy menetben lazít – műtrágyáz – hengerel – vet. Ez a FOCUS.

A technológia annyiban különbözik a StripTill technológiától, hogy itt a kapamező után azonnal jön a vetés, így ez meghatározza, hogy milyen talajon, hogy működik, és esetleg kell-e előmunkálatokat végezni.

Focus 3 TD lazítás-műtrágyázás-vetés

A laza talajokon direkt vetésre is alkalmas a Focus, ugyanis a LD vagy ULD kapákkal végzett lazítás folyamán csekély földet mozgat függőleges irányba. A kötött, igen nehéz talajokon elé kell dolgozni. Sekély talajművelést kell végeznünk amennyiben ősszel vetünk.

A lazított és a mélybe lerakott műtrágyadepó fölé kerül a vetőmag. A repce számára kimondottan alkalmas, ugyanis a karógyökér ellenállásmentesen tud fejlődni, valamint a vetési síkból eltávolítottuk a szalmát. Azonban az aprómag a környezetében a rögöket sem szereti, ezért kell a különböző keménységű talajokon ezeknek megfelelően sekélyebb vagy mélyebb talajművelést végezni.

A lazító kapa mögött sekélyen és mélyre (25–30 cm) kijuttatható a műtrágya

A TurboEdge vetőcsoroszlya kihúzza a vetési síkból a szalmát, félrelöki a rögöt, és a repce körül aprómorzsás talajszerkezetet hagy. Így az aprómag jól beágyazódik. Arra kell törekedni, hogy a vetési síkban aprómorzsás szerkezetünk legyen. Amennyiben a vetés előtt felbarmoltuk a földet és óriási hantokat képeztünk sajnos ezzel a vetőgéppel sem tudjuk megváltani a világot. Amennyiben viszont a fokozatosság elve alapján mélyítünk, a legnehezebb körülmények között is kitűnő eredményeket érhetünk el!

  A TurboEdge csoroszlya a nagy szármaradványt félretolja, a vetőmagot a talajba helyezi

  

A Focusnak különböző változataival találkozhatunk, annak függvényében, hogy csak aprómagot vetünk sűrű sorban, vagy a gyérsoros kultúrákban pl. egy Maestróval kiegészítve is alkalmazzuk. Az 50 vagy 75 cm sortávhoz más kapamező, ill. gép kell.

A kukorica ill. napraforgó vetését 50 vagy 75 cm-re végezhetjük. A Focus kapák lehelyezik a műtrágyát és erre a sávra jön a kukorica.

A Focus osztott tartályából kétféle mű­trágya, ezenfelül a 400 l-es tartályból mikrogranulátum, talajfertőtlenítő juttatható ki. Az elszállt műtrágyaárak mellett a két mono műtrágya optimálisabban adagolható, így költséghatékonyabb.

A másodvetésekben is tökéletesen muzsikál a fogat. A silózások után, árpaaratás után a másodvetést nagyon gyorsan el tudjuk végezni, legyen az kukorica, napraforgó vagy szója.

A Focus egy olyan univerzális vetőgép, amellyel a növények számára optimálisabb körülményt tudunk biztosítani, úgy a keléshez, mint a fejlődéshez.

Másodvetés rozstarlóba

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Címkék:
solis, lazító, trelleborg, raiffeisen, szivattyú, terracult, timac agro amazone, magazin-2022-04,