Tekintse meg a Corteva napraforgó, kukorica és repce kultúrákban megrendezett online évindító konferenciáit! (x)

Agro Napló2022. február 17. 14:31

Napjaink növényvédelmi és agrotechnikai kihívásait, valamint az évjárati hatásokat előtérbe helyező szakmai előadásokat tartalmazó konferenciasorozatot több ezren kísérték figyelemmel. A rendezvények tematikájáról, valamint előadóiról az alábbiakban tájékozódhat.

Napraforgó

  A Pioneer® napraforgó hibridek több éves múlttal rendelkeznek az Express®* toleráns szegmensben, az eddigi hibridek nagyon magasra tették a mércét nemesítőink számára. Ezeket az elvárásokat szem előtt tartva vezetjük be a piacra a Clearfield®** Plus technológiát preferáló gazdálkodóknak ajánlva két linolsavas hibridünket, a P64LP170-et és a P64LP180-at, amelyeket Sólyom János, a Corteva vetőmag termékmenedzsere mutat be.
  Dr. Zalai Mihály, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézetének egyetemi docense előadásában bemutatja a napraforgó gyomnövényeit, és az állomány gyommentesen tartásának lehetőségeit.
  Pirgi Zoltán, a Corteva területi képviselője a napraforgó táblák parlagfű mentesítésének megoldásaként ajánlja a Viballa™-t, ami  a parlagfű mellett kiváló hatékonysággal rendelkezik a fehér libatop, a selyemmályva és a vadkender ellen, és bármely gyomirtószer-toleráns, vagy hagyományos napraforgóban is bátran használható.
  A napraforgó hatékony gyomirtása mellett a kórokozók elleni védelem is rendkívül fontos a termés megóvása érdekében. A napraforgót igen nagy számú gombabetegség károsíthatja, a legfontosabbak jellemzőiről ad tájékoztatást Varga András, a CPR Europe Kft. kísérletvezetője, meghatározva a védekezési lehetőségeket is.
  A betegségek terméscsökkentő hatása kiküszöbölhető az Optimo® Care*** gombaölő szer használatával, melyet Kosztrub Ádám, a Corteva területi képviselője ismertet.

Kukorica

 

Grózinger Szabolcs a Corteva fejlesztőmérnöke

A kukorica hibridek vízgazdálkodásáról. Gyökérnövekedés és vízfelhasználás a tenyészidőszak során.
 

Zoltán Gábor a Corteva fejlesztőmérnöke

Hogyan befolyásolja az aszály és a hőstressz a kukoricatermést?
 

Sólyom János a Corteva vetőmag termékmenedzsere

A Pioneer® kukoricanemesítés válasza az időjárási és környezeti kihívásokra. Milyen stressztűrő kukorica hibridek és milyen nitrogén hasznosulás volt tapasztalható az elmúlt időszakban. 
 

Dr. Juhos Katalin, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem professzora, Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktora

A növénytáplálás, azon belül a nitrogénpótlás összefüggéseit, sajátosságait részletezi „Kihívások a nitrogénmenedzsmentben” című előadásában.

A tápanyagpótlás során bekövetkező nitrogénveszteségek csökkentésére alkalmas Optinyte technológia hazai felhasználásával kapcsolatos felhasználói tapasztalatok:

  Kulcsár Dániel növényorvos, Öko-Agrár Kft. 
  Rákóczi András Vezérigazgató helyettes, Tedej Zrt.
  Fábián Gábor növénytermesztési ágazatvezető, Inter-Agrárium Kft.
  A hazai eredményeket, az új Instinct™ által nyújtott lehetőségeket Bálint Sándor a Corteva gombaölő és rovarölő szer termékmenedzsere ismerteti előadásában.
  A kukoricát és napraforgót veszélyeztető legfontosabb talajlakó kártevők ellen azok alapos ismerete nélkül nem biztos, hogy megfelelően hatékony a védekezés.  Dr. Vörös Géza nyugalmazott agrozoológus részletesen informálja nézőinket előadásában.
  A Corteva új hatékony megoldást kínál a talajlakó kártevők leküzdésére 2022-től. A Teflix™ talajfertőtlenítő granulátumot Bálint Sándor a Corteva gombaölő és rovarölő szer termékmenedzsere mutatja be.
  A kukorica gyomirtásánál a technológia helyes megválasztása és a kezelés időzítése kulcsfontosságú! Ezt elsősorban az adott tábla gyomösszetétele és a régió csapadékviszonyai határozzák meg, melyről Molnár Ferenc a CPR Europe Kft. gyombiológusa beszél előadásában.
  Tóth Elemér a Corteva fejlesztőmérnöke mutatja be, hogy a kukorica legfontosabb egyszikű és kétszikű gyomnövényei ellen a Principal termékcsalád megbízható, hatékony megoldást ad a termelők kezébe.

 

Repce

 

Ughy Péter gyombiológus, Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztály

- A repce gyomnövényzetének változásáról, a klímaváltozás hatásairól és a repce gyomirtás aktualitásairól.
 

Szalai Kitti területi képviselő, Corteva Agriscience

- A repce tavaszi gyomirtásának indokai. A Korvetto™ új posztemergens tavaszi gyomirtó szer, melynek alkalmazásával tavasszal is biztonságosan gyommentessé tehetjük repcénket.
 

Farkas István növényvédelmi zoológus

- A Nagy repceormányos, a Repceszár-ormányos, a Repce fénybogár, a Repce becőormányos és a Repcebecő gubacsszúnyog az őszi káposztarepce legfontosabb tavaszi kártevői. Mik a rovarkártevőkkel kapcsolatos aktuális kihívások?
 

Árgyelán Gábor területi képviselő, Corteva Agriscience

- Repcekártevők elleni tavaszi védekezés: A Magma® eltér más piretroidoktól, új rezisztencia törő rovarölő szer, hatékonyan alkalmazható a repce védelmére tőlevélrózsás állapottól zöldbimbós állapotig. 
 

Magyar Péter fejlesztőmérnök, Corteva Agriscience

- Az átlag fölé emelt hozam érdekében az elágyazások számának növelése és a repce növekedésszabályzásával és a kórokozók elleni védelem a Metkon 60 regulátor hatású gombaölő szer alkalmazásával.

Címkék:
kukorica, konferencia, vetőmag, napraforgó, növényvédő szer, repce, tápanyag, szántóföldi növénytermesztés, corteva agriscience,